Maršíček (KSČM): Zajištěna musí být funkčnost všech obvodních oddělení policie

20.11.2013 18:54

Vyjádření stínového ministra KSČM pro rezort vnitra Zdeňka Maršíčka k opatřením v boji proti projevům rasismu a sociálním nepokojům v rizikových lokalitách.

Maršíček (KSČM): Zajištěna musí být funkčnost všech obvodních oddělení policie
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

Podle vyjádření ministra vnitra Martina Peciny a policejního prezidenta Martina Červíčka, která pronesli po jednání pracovní skupiny zabývající se nárůstem kriminality a následnými nepokoji v rizikových lokalitách, budou tyto posíleny o tisícovku policistů a desítky vyškolených lidí. Jejich úkolem by měla být pomoc v boji proti kriminalitě a projevům extremismu. Jde zejména o Moravskoslezský a Ústecký kraj.

Vyškoleni budou terénní pracovníci, takzvaní asistenti prevence kriminality, jejichž počet v současnosti dosahuje téměř 150 a kteří působí v 56 obcích. Toto množství přitom Pecina nepovažuje za dostatečné, ideální by podle něho bylo, pokud by se v uvedených lokalitách mohlo pohybovat až dvě stě asistentů. Jak ministr dále uvedl, jeho rezort je připraven dotovat výběr, školení i mzdy asistentů. Kromě toho bude ministerstvo podporovat i posílení kamerových systémů a obcím poskytne metodickou pomoc při rizikových demonstracích.

K efektivnějšímu boji proti projevům rasismu a sociálním nepokojům by měl přispět také nábor více než tisícovky nových policistů, ke kterému by mělo dojít v průběhu příštího roku. Za tím účelem získala policie částku ve výši zhruba 800 milionů korun. Tito policisté by měli ve většině případů posílit své kolegy v ulicích. Další nábory se pak očekávají i v následujících letech. Počet policistů by se tak podle představ policejního prezidenta měl vyšplhat na 43 tisíc (v současnosti činí počet policistů 39,5 tisíc).

KSČM hodnotí přijatá opatření kladně a podporuje je. Současně však zastává názor, že je třeba provést analýzu, která by se zabývala obsazením či typizací základních organizačních článků služby pořádkové policie. Přítomnost příslušníků služby pořádkové policie na daném území má přímý vliv na veřejný pořádek a kriminalitu (kriminogenní činitel). Od roku 2010 totiž došlo ke zrušení několika obvodních oddělení Policie ČR a právě v těchto místech následně došlo k enormnímu nárůstu kriminality a podstatnému zhoršení stavu veřejného pořádku. Proto KSČM považuje za důležité, aby byla zajištěna funkčnost všech stávajících obvodních oddělení policie.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr KSČM pro rezort vnitra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě