Martin Holcát jmenován novým ministrem zdravotnictví

10.07.2013 19:50

Do funkce ministra zdravotnictví byl dnes (10. 7.) jmenován MUDr. Martin Holcát, MBA. Dosavadní náměstek pro léčebně preventivní péči Fakultní nemocnice v Motole tak ve funkci střídá doc. MUDr. Leoše Hegera, CSc.

Martin Holcát jmenován novým ministrem zdravotnictví
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

„V tuto chvíli pochopitelně není zřejmé, jaký mandát bude tato vláda mít, kolik dostaneme času i příležitostí pro případné legislativní změny. Proto lze jen těžko plánovat nějaké dlouhodobé legislativní práce či zcela nové koncepční změny. Z mého pohledu je nyní nejaktuálnější oblastí, kterou je třeba řešit, příprava úhradové vyhlášky na příští rok,“ říká Martin Holcát. Resort se podle jeho slov bude muset také vyrovnat s nálezem Ústavního soudu, který napadl současnou legislativní úpravu nadstandardů a poplatků za pobyt v nemocnici. „Obě tyto záležitosti jsou řešitelné poměrně jednoduchými legislativními úpravami. Jsem připraven na nich začít velmi rychle pracovat,“ doplnil Martin Holcát. Nový ministr také hodlá zlepšit komunikaci resortu s jednotlivými segmenty zdravotnictví, ať už se jedná o poskytovatele zdravotní péče, pojišťovny, odborné společnosti, odborové kluby, Českou lékařskou komoru apod.
 
S dalšími koncepčními normami, které má již resort rozpracované, se musí podle vlastních slov nový ministr teprve podrobněji seznámit. „Ať už se jedná o tzv. protikuřácký zákon nebo novelu zákona o zdravotním pojištění – obě normy považuji při letmém zhodnocení za přínosné, musím se s nimi ale podrobně seznámit a vyhodnotit míru priority, se kterou se jim má úřad věnovat,“ vysvětlil Holcát.
 
MUDr. Martin Holcát, MBA působí od roku 2006 jako náměstek pro léčebně preventivní péči ve FN Motol, zároveň již několik let zastává funkci odborného asistenta 1. lékařské fakulty UK. V průběhu své profesionální kariéry působil mj. jako první náměstek ministra zdravotnictví (1999 - 2000), jako ředitel Všeobecné fakultní nemocnice (2000 – 2004) či jako ředitel Koordinačního střediska transplantací (2004 – 2006). Ministr zdravotnictví je ženatý, má dvě děti a mezi jeho zájmy patří potápění, fotografování a literatura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…