Ministerstvo dopravy podalo kasační stížnost

12.09.2013 21:15

Ministerstvo dopravy podalo kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu proti rozsudku Městského soudu v Praze ze dne 14. srpna. Městský soud zrušil rozhodnutí ministra dopravy z 12. dubna 2013, čímž byla prolomena právní moc stavebního povolení pro stavbu dálnice D3 – obchvat Tábora. Tato skutečnost má přímý dopad na výstavbu jednoho z úseků dálnice D3 v Jihočeském kraji.

Ministerstvo dopravy podalo kasační stížnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák

Vinou zastavených prací se opozdí dokončení rekonstrukce obchvatu Tábora, což má vliv na bezpečnost i plynulost místního provozu a zhorší dopravní zátěž samotného města. Ministerstvo proto zároveň požádalo o přiznání odkladného účinku kasační stížnosti, aby stavební práce v tomto úseku mohly pokračovat až do vydání konečného rozhodnutí.

Podle ministerstva soud nesprávně posoudil klíčovou otázku týkající se připojení pozemku soukromých podnikatelů u táborského obchvatu k plánované dálnici. Podnikatelé u soudu protestovali, že je nová dálnice odpojí od příjezdu k jejich nemovitostem. Už před stavbou těchto nemovitostí ale bylo rozhodnuto o tom, že zmíněná spojovací obslužná cesta je jen dočasná.

„Stěžovatel především nesouhlasí s právním názorem soudu, že okamžikem právní moci kolaudačních rozhodnutí ke stavbám žalobců měli tito bez dalšího nabýt automaticky i veřejnoprávní oprávnění k časově nijak neomezenému užívání připojení svých nemovitostí na pozemní komunikaci I/3 – budoucí dálnici D3, přes sousední pozemky ve vlastnictví společnosti ARMEX Oil, s.r.o. Připojení čerpací stanice pohonných hmot a obslužné komunikace k ní na silnici I/3 bylo povoleno pouze jako dočasné a prokazatelně pozbylo platnosti dnem 9. září 2008. Samotný soud dospěl k závěru, že Okresní úřad v Táboře a po něm Městský úřad Tábor pochybily, když do svých rozhodnutí nezahrnuly obdobné časové omezení, jaké je obsaženo ve všech rozhodnutích týkajících se čerpací stanice a obslužné komunikace k ní. Pokud povolení k připojení pozbylo platnosti dnem 9. září 2008, používali žalobci tento sjezd v rozporu se zákonem,“ konstatovalo ministerstvo v kasační stížnosti.

Nejvyšší správní soud by měl do třiceti dnů rozhodnout o přiznání odkladného účinku. Na posouzení samotné kasační stížnosti má obecnou lhůtu devadesáti dnů.

Ve stejné věci podalo kasační stížnost i Ředitelství silnic a dálnic ČR.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.