Ministr Bendl: V Brně začala největší přehlídka živočišné výroby v ČR

27.06.2013 18:19

Na 200 českých a zahraničních vystavovatelů v Brně ode dneška představuje chovatelské technologie, veterinární a reprodukční techniku, krmiva a zemědělské stroje. Na Národní výstavě hospodářských zvířat a zemědělské techniky je k vidění také téměř 800 kusů skotu, ovcí, koz, prasat a koní. Její součástí je rovněž soutěž mladých farmářů v předvádění skotu. Lidé mohou na výstavě, která potrvá do 30. června, navštívit i stánek Ministerstva zemědělství.

Ministr Bendl: V Brně začala největší přehlídka živočišné výroby v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

„Přestože v Česku kvůli tržním a ekonomickým podmínkám klesají početní stavy některých druhů hospodářských zvířat, naše republika se v užitkových vlastnostech a parametrech řadí mezi chovatelsky vyspělé země nejen Evropy, ale i světa. Zvýšení užitkovosti se českým chovatelům podařilo dosáhnout nejen změnou výrobních podmínek a technologií, ale především specializací a cíleným šlechtěním hospodářských zvířat,“ řekl při zahájení náměstek ministra zemědělství Jiří Mach. O tom, že Ministerstvo zemědělství akce, jako je brněnská přehlídka, považuje za důležité, svědčí, že nad ní převzal záštitu ministr Petr Bendl.

Výstava odráží současnou situaci v živočišné výrobě. Roste například zájem o chov ovcí a koz na venkově. Od roku 2000, kdy se chovalo 84 108 kusů, jejich počet vzrostl v loňském roce na 221 014. To je nárůst o více než 160 procent.

Jedním z témat v expozici MZe je péče o opuštěná, toulavá a zraněná zvířata. Zájemci se dozví, kam se obrátit při podezření na týrání zvířat a informace o právních předpisech ČR a Evropského společenství týkajících se ochrany zvířat proti týrání.

Návštěvníci získají také informace o chovu skotu, prasat, ovcí a koz, drůbeže a dalších hospodářských zvířat a mohou se zeptat na vedení a využívání údajů ústřední evidence hospodářských zvířat. Odborníci z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací zemědělce seznámí například s Programem rozvoje venkova. Představuje se i Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a Státní rostlinolékařská správa.

Zaměření Národní výstavy hospodářských zvířat a zemědělské techniky klade důraz na prezentaci hospodářských zvířat, doprovodné programy spojené s živočišnou výrobou, technologii pro chov hospodářských zvířat, pro výrobu krmiv, inseminační a reprodukční techniku, genetiku, diagnostické a léčebné přípravky, laboratorní a veterinární techniku apod. Součástí je doprovodná výstava zemědělské techniky, část výstavy je věnována využití bioenergie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…