Ministr Lukl: Chceme prodloužit možnost čerpání peněz z fondů EU

28.07.2013 19:31

Ministr pro místní rozvoj František Lukl se setkal s místopředsedou Evropského parlamentu Oldřichem Vlasákem. Projednávali postup České republiky při snahách o zavedení pravidla n+3 nejen po celé období 2014 – 2020, ale již nyní. V letošním roce totiž platí pravidlo n+2, což znamená, že je nutné peníze z fondů EU současného období (2007 – 2013) dočerpat do roku 2015. Česká republika je velmi aktivní ve snaze prodloužit možnost využít evropské peníze.

Ministr Lukl: Chceme prodloužit možnost čerpání peněz z fondů EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj František Lukl s ministrem kultury Jiřím Balvínem

„V současné ekonomické situaci by pravidlo n+3 umožnilo větší flexibilitu využití prostředků a to především v návaznosti na letošní povodně“, říká ministr pro místní rozvoj, František Lukl. Europoslanec František Vlasák je zpravodajem legislativní procedury, která se snaží o modifikaci nařízení Rady č. 1083/2006 (pravidlo n+2/n+3). Oba pánové se na nutnosti změny shodli a prodiskutovali možnosti vzájemné podpory, při hledání veškerých možností a prostředků, vedoucích k prodloužení možnosti čerpání evropských prostředků. V tomto řešení vidí možnost České republiky posílit veřejné rozpočty a investovat do infrastruktury a obnovy regionu.

Pravidlo N+3 znamená, že každý závazek členské země přijatý vůči Evropské komisi musí být splněn do tří let od přijetí tohoto závazku (do konce třetího roku po roce přijetí závazku). Příklad: projekt schválený v roce 2008 musí být ukončen (proplacen) do tří let od vzniku závazku tj. nejpozději do příslušného data roku 2011.

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (MMR ČR) patří do systému ústředních orgánů státní správy České republiky v oblastech, vymezených příslušnými právními dokumenty. Objemem svých pravomocí, kompetencí a odpovědností za správu finančních prostředků hraje ve státní správě významnou roli. Ministerstvo bylo zřízeno s účinností od 1. listopadu 1996 a je ústředním orgánem státní správy ve věcech: regionální politiky, politiky bydlení, rozvoje domovního a bytového fondu, nájmu bytů a nebytových prostor, územního plánování, stavebního řádu, vyvlastnění, investiční politiky, cestovního ruchu, pohřebnictví. MMR také vykonává roli Národního orgánu pro koordinaci (NOK) pro čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie a také je řídícím orgánem několika operačních programů. Více na www.mmr.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …