Ministr Picek: Vyznamenání Zlaté lípy pro veterány žijící v Británii

28.06.2013 17:49

V pátek 28. června navštívil ministr obrany Vlastimil Picek Velkou Británii. Po pietním aktu na hřbitově Brookwood ocenil Vyznamenáním Zlaté lípy ministra obrany ČR plukovníky ve výslužbě Františka Kaplana a Arnošta Poláka, veterány druhé světové války.

Ministr Picek: Vyznamenání Zlaté lípy pro veterány žijící v Británii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Picek, starosta Brandýsa nad Labem, někdejší ministr obrany

Na vojenském hřbitově v Brookwoodu u Londýna vzdal ministr obrany společně se zástupci české a slovenské ambasády hold nejen pěti desítkám našich vojáků, kteři jsou zde pochováni, ale všem Čechoslovákům, kteří za svou zemi bojovali v britské armádě.

V odpoledních hodinách se na zastupitelském úřadu ČR uskutečnilo při příležitosti nadcházejícího Dne ozbrojených sil setkání s krajany a zástupci diplomatického sboru z jiných zemí, během kterého udělil Vlastimil Picek za přitomnosti velvyslance Michaela Žantovského dvěma veteránům druhoválečných bojů nejvyšší resortní vyznamenání.

Plukovníci František Kaplan (nar. 1921) a Arnošt Polák (nar. 1923) patří mezi poslední žijící veterány z britských ostrovů. První z nich, který se ze zdravotních důvodů nemohl dostavit, sloužil u čs. pozemních vojsk ve Velké Británii a po válce byl řadu let předsedou Československé obce legionářské v zahraničí - Jednoty Cholmondeley. Arnošt Polák byl příslušníkem 311. bombardovací perutě RAF a do současnosti je předsedou Svazu letců svobodného Československa.

"Oba dali za války do služby vlasti všechny své síly a schopnosti. Po desítkách let totalitního režimu si jich konečně začala Česká republika opět vážit," uvedl Vlastimil Picek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…