Ministr Podivínský: Církevní restituce jsou současným milníkem naší minulosti

23.10.2013 18:37

Církevní restituce jsou jedním z důležitých kroků, faktických i symbolických, jak se vyrovnat s komunistickou minulostí, která je jednou z nejčernějších skvrn naší historie.

Ministr Podivínský: Církevní restituce jsou současným milníkem naší minulosti
Foto: Česká televize
Popisek: Tomáš Podivínský

Velmi oceňuji, že se po dlouhých letech stát a církve dohodly na způsobu a obsahu vyrovnání. Co bylo ukradeno, má být vráceno panu Novákovi, firmě Doležal a syn, rodině Kohnových, nebo církvím a spolkům, jak se ve slušné společnosti patří. Nemůžeme legitimizovat komunistické praktiky zavřením očí a šoupáním nohama.

Dohoda o vyrovnání státu s církvemi, kterou máme na stole, je výsledkem dlouhodobého jednání. Nepovažuji aktuální téma několika budov na Pražském hradě a mediální, předvolební tahanice o ně za podstatné a důstojné.

Nejde tu vůbec o otázku politickou, náboženskou a ani majetkovou. Jde jen o populistický rychlolov ve volebním rybníku. Odmítám interpretaci, že handrkováním o pár nemovitostí je ohrožen celý proces navrácení majetku církvím. Dohoda byla sjednána, platí a populistické, předvolební výkřiky ji zbourat nemohou.

Souhlasím proto s premiérem Rusnokem a kardinálem Dukou, že na toto téma je dost času i příští týden. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…