Ministryně Benešová: Zákon o státním zastupitelství je nedodělek

16.07.2013 13:08

Dávám podnět vládě ke stažení návrhu zákona o státním zastupitelství

Ministryně Benešová: Zákon o státním zastupitelství  je nedodělek
Foto: ČSSD
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

„Zákon je nedodělek z mnoha úhlů pohledu. Než za každou cenu, třeba pomocí pozměňovacích návrhů, protlačit Poslaneckou sněmovnou nedokonalou normu, raději zákon přepracujeme a předložíme znovu. Boj s korupcí zůstává mezi prioritami mými i celé vlády, ale musí se opírat o kvalitní a domyšlené zákony,“ sdělila ke svému rozhodnutí ministryně spravedlnosti.

Návrh zákona o státním zastupitelství měl přinést několik významných změn. Snad nejvíce pozornosti vzbuzoval záměr zrušit vrchní státní zastupitelství a zřídit zcela nový Úřad pro potírání korupce při Nejvyšším státním zastupitelství, a to s celorepublikovou působností. K této části zákona ministryně Marie Benešová uvedla: „Takzvaný protikorupční speciál je sám o sobě určitě dobře míněným záměrem, ale bude nutné jej ještě detailně vydiskutovat a precizovat.“

„Zůstává neshoda na rušení vrchních státních zastupitelství, což bude nutné odstranit a rozhodnout se jaká varianta dostane přednost. Zrušení jednoho stupně systému, tedy vrchních státních zastupitelství, není v tuto chvíli kopírováno stejným postupem v soustavě soudů a v důsledku by tedy momentálně bylo jakýmsi mezikrokem na cestě k reformě soustavy jako celku, který by ale zřejmě dlouho zůstal krokem nesystémově osamoceným,“ doplnila ministryně Benešová.

„Výhrady, které jsem měla k myšlence uvažovaného Poradního sboru státního zastupitelství, dnešní porada rozptýlila. Zůstává nevyřešená otázka, kdo by případnou změnu systému financoval. Rozpočet ministerstva na to zatím připraven není a bude nutné v tomto směru napnout snahu o navýšení rozpočtu. Jsem připravena o takovém navýšení vyjednávat tak, aby nová koncepce mohla fungovat,“ vysvětlila dále ministryně spravedlnosti. 

Na poradě zazněly také nové prvky, dosud nezmíněné a v dosavadním návrhu zákona neuplatněné. Jedná se o myšlenku samostatného rozpočtu pro soustavu státního zastupitelství, který by byl zajištěn příslušným koeficientem z rozpočtu Ministerstva spravedlnosti. Dále bude potřeba dořešit otázku výsluh státních zástupců a tedy i jejich důstojného odchodu do důchodu, což by umožnilo omladit strukturu státního zastupitelství. Tyto dva prvky se setkaly s pochopením u představitelů státního zastupitelství. Dnešní výsledky porady skýtají záruku, že nový zákon může být v brzké době přepracován a znovu předložen do Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…