Moučková (KSČM): Hra na velké a malé pány Prahu poškozuje

16.07.2013 19:11

Komentář Mirky Moučkové, předsedkyně Kontrolního výboru Zastupitelstva MČ Praha 7, k pražské TOP 09.

Moučková (KSČM): Hra na velké a malé pány Prahu poškozuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Když Bohuslav Svoboda (ODS) téměř za ranního kuropění v listopadu 2011 podepsal na pražské radnici dohodu o dělbě moci s TOP09 a rukou společnou a nerozdílnou s nimi vyhnal z funkcí představitele původního koaličního partnera ČSSD, usmíval se do kamer. Zřejmě se domníval, jak na to vyzrál a jak pohodlně se mu bude sedět v primátorském křesle. Napadá mě hned několik přísloví, která by se na tuto situaci hodila. Vypůjčím si ale jednu moudrost, která nepozbývá platnosti ani v moderní době. Kdo zradil, bývá zrazen. Představitelé TOP09 se porozhlédli po magistrátu, získali informace, k nimž předtím měli ztížený přístup, a bez rozpaků hodili přes palubu primátora z ODS, který jim k výhodným pozicím pomohl. ČSSD pak zatloukla hřebíček do rakve, když jednobarevnou radu TOP09 posvětila a dovršila tak mocenský veletoč.

Jestli si ale teď pro změnu mne ruce nový primátor Tomáš Hudeček, který v kouřové cloně „papežského rituálu odmítání funkce“ pilně pracoval na svém zvolení, je to nejspíš předčasné. Zvolený postup totiž z TOP09 udělal nespolehlivého koaličního partnera, který kolegy použije k rozjetí výtahu a pak je z něj vyšoupne. To může značně utlumit ambice zástupců této strany na městských částech, kde nejsou ve funkcích, ale rádi by je obsadili. Možní partneři budou více než ostražití. Rovněž ODS zřejmě bude horečně hledat cestu, jak uzavřít Svobodovu éru „skákání na špek“. V předpokládaném ostrém předvolebním boji mezi dvěma pravicovými stranami před volbami do Zastupitelstva hl.m.Prahy příští rok by taky mohla splakat nad výdělkem.

Mohlo by se zdát, že mocenské přemety na tzv. velké radnici nemusejí příliš zajímat většinu obyvatel Prahy. Mají mnohem blíž na „své radnice“ na městských částech. Jenže Praha je velký organismus, který nelze rozkouskovat na končetiny, které si budou žít jen vlastním životem. Nekoncepčnost nového vedení, která se projevovala už po původním převratu v roce 2011, může působit nemalé zmatky. Mediálně oblíbeným tématem je například hazard. V některých městských částech se chopili příležitosti vyhovět voličům, mnohdy oprávněně naštvaným na drobnou kriminalitu v okolí heren, a rovnou vyhlásili nulovou toleranci. Jinde odmítli odeslat gamblery jen „přes Vltavu“ a počet heren alespoň redukují. Najde se i případ rozšiřování počtu heren na území městské části.

Radní Lukáš Manhart, jistěže už netřeba připomínat příslušnost k TOP09, na celopražské řešení rezignoval a ponechal na městských částech, ať si podle několika pravidel navrhnou, co chtějí. V této citlivé oblasti takový přístup ovšem nic nevyřeší.

Tam, kde by bylo potřeba s představiteli a zejména občany městských částí diskutovat a hledat východiska, se současný primátor ještě jako náměstek uvedl jako „velký pán“. Například v Praze 7 je mimořádné území Bubny-Zátory, kde na milionu metrů čtverečních má vyrůst během 15-30 let nová čtvrť. S těmi, jichž se to má týkat, se Tomáš Hudeček dlouho odmítal bavit. Na jednání Zastupitelstva hl.m.Prahy předložil návrh zadání změny územního plánu bez těchto tolik potřebných konzultací. Až okolnost, že jeho návrh opakovaně, i díky zásadovému postoji klubu KSČM, neprošel, ho donutil vůbec se s občany a zastupiteli Prahy 7 bavit. Obou besed jsem se zúčastnila a zjistila jsem, že často nechápal otázky, natož aby znal alespoň částečně odpovědi. Druhé setkání si dokonce spletl s předvolební akcí před prezidentskou volbou a na závěr vyzýval občany, aby si přišli pro „placku s Karlem“.

Není to ovšem ojedinělá zkušenost s politiky TOP09. Jen pokud se zadrhne hlasovací mašinérie, jsou ochotni shlédnout na „malé pány“ a alespoň předstírat, že poslouchají jejich názory. Mám dojem, že TOP09 – a jistě za to nemůže jen Tomáš Hudeček – se nejlépe cítí v roli „válcovače“. Pokud to chvíli nefunguje, ztrácí glanc jako Miroslav Kalousek, jemuž teď tváře planou horlením pro demokratické zásady. Že to ale znamená nepřehlížet také tzv. všední starosti lidí a zvažovat i nápady oponentů, mu jaksi uniká. Když nemůže válcovat, tak to není demokracie. Hra na velké a malé pány, kterou v řadě případů rozehrává rovněž TOP09 v Praze, ovšem škodí nejen hlavnímu městu a jeho obyvatelům.

Miroslava MOUČKOVÁ, předsedkyně Kontrolního výboru Zastupitelstva MČ Praha 7   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…