Mynář (ČSSD): Evropský parlament schválil unijní rozpočet na příštích sedm let

20.11.2013 8:21

Dlouhá a složitá jednání o podobě a právním základu víceletého finančního rámce jsou u zdárného konce.

Mynář (ČSSD): Evropský parlament schválil unijní rozpočet na příštích sedm let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Evropský parlament dnes většinou 537 hlasů schválil návrh členských států na sedmiletý rozpočet na roky 2014-2020 ve výši 959,99 mld. eur v prostředcích na závazky a 908,4 mld. v prostředcích na platby.

Snahou Evropského parlamentu bylo získat více peněz pro méně rozvinuté regiony a vytváření pracovních míst nejen pro mladé. Díky dosaženému kompromisu bude možné tyto snahy plnit alespoň částečně. Pro Českou republiku je v rámci politiky soudržnosti vyčleněno 20,5 mld. eur.

Sociálnědemokratický europoslanec a člen Rozpočtového výboru Vojtěch Mynář uvedl: „Výsledek zdaleka není ideální, ale ve srovnání s původním návrhem Rady obsahuje množství parlamentních priorit, které Evropě pomohou řešit následky krize. Patří k nim mimo jiné předsunutí čerpání rozpočtu na podporu zaměstnanost mladých a navýšení prostředků pro malé a střední podniky, výzkum a vývoj i Fond pro nejchudší osoby.“

Zuzana Brzobohatá, jeho stranická kolegyně z Rozpočtového výboru, hodnotí výsledek podobně: "Jsem ráda, že se dnes podařilo schválit dohodu o VFR, byť ambice EP ohledně výše rozpočtu byly vyšší. Je však kladen důraz na podporu investic, boj s nezaměstnanosti a speciální pozornost je věnována mladým lidem."

Co se týče reformy vlastních zdrojů financování unijního rozpočtu, měla by být ještě v prosinci tohoto roku ustavena Evropským parlamentem, Komisí a Radou desetičlenná skupina na vysoké úrovni. Její mandát stanovuje společné prohlášení, které je součástí dohody o víceletém finančním rámci. Nejpozději v roce 2016 by měla přijít s konkrétními výsledky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…