Nečas: Spolupráce s Japonskem může přinést další práci

16.06.2013 17:43

Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem může přinést růst hrubého domácího produktu. Řekl to premiér Petr Nečas ve Varšavě po jednání V4 s japonským premiérem.

Nečas: Spolupráce s Japonskem může přinést další práci
Foto: Petr Kupka
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Česká republika jednoznačně podporuje uzavření dohody o volném obchodu mezi EU a Japonskem. V podobné dohodě vidíme potenciál. Jen uzavření této dohody by znamenalo růst HDP až o 0,8 procenta,“ řekl český premiér.
 
Ekonomická spolupráce byla hlavním cílem dnešního setkání vedle politických otázek. Během jednání hovořili předsedové vlád zejména o možnostech rozvoje obchodní a investiční spolupráce, která je v dnešní době ekonomické stagnace mimořádně důležitá.
Visegrádské země jsou pro Japonsko perspektivní
 
„Země V4 jsou velmi perspektivním regionem z hlediska japonských investic. Jsme region, který má před sebou velkou perspektivu a hospodářská spolupráce mezi V4 a Japonskem může mít vliv na náš region a jeho ekonomický rozvoj,“ dodal předseda vlády.
 
Japonsko je podle premiéra Petra Nečase jedním z největších zahraničních investorů v ČR a japonské firmy představují na českém trhu významné zaměstnavatele. „V ČR podniká 237 japonských společností, z toho 94 výrobních. Tyto firmy doposud investovaly kolem 3,1 miliardy USD a vytvořily v ČR okolo 45 tisíc pracovních míst. Na tuto velmi dobrou spolupráci chceme navázat,“ řekl předseda vlády.
 
Japonsko je pro Evropu, země Visegrádské čtyřky a Českou republikou také velice významným partnerem z hlediska vědy, výzkumu a vývoje a moderních technologií. Česko-japonská spolupráce se velmi dobře rozvíjí například v oblasti informačních technologií, perspektivní je také spolupráce v kosmickém průmyslu či environmentálních technologiích.
 
Dnešní jednání za účasti premiéra Japonska Šinzó Abeho bylo vyvrcholením polského předsednictví V4. „Chtěl bych velmi ocenit příležitost tohoto společného setkání zemí V4 s japonským premiérem,“ uzavřel ve svém vyjádření český premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace