Němec (Piráti): Desetkrát svobodná demagogie

03.10.2013 6:27

Jak se to krásně poslouchá: “Rušení daní a úřadů.” Tuhle prostoduchou písničku opakuje Petr Mach v každém pořadu a každé debatě, kam je pozván. S eskamotérskou žvanivostí potom produkuje různé variace a dokazuje jak je geniální a ostatní hloupí.

Němec (Piráti): Desetkrát svobodná demagogie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Ovšem stačí se dobře podívat na to co hlásá a rázem zjistíme, že si většinu věcí tak nějak tahá z prstu. V lepším případě svou tezi jen vykradl z jiného programu.

Pojďme se na to hezky podívat. Někdy totiž mám dojem, že Mach ani netuší o čem hovoří.

1. Celní správa.  Výborný nápad, zrušíme ji. Pokud jsme v EU nepotřebujeme celníky. Vzhledem k tomu že Svobodní chtějí z EU vystoupit, pak nejspíš clo budou vybírat v hraničním pásmu houbaři.

2. CERMAT. Jistě CERMAT je příšerný vynález, ale to neznamená, že by se stát neměl zajímat o vzdělávání. Pochopitelně, najmout si na to soukromou firmu je přímo ideální, klasické zaklínadlo zastánců volného trhu. O čem už mlčí je fakt, že soukromník je vždy lépe korumpovatelný než státní úředník. Kolikrát Vám revizní technik podepsal revizi na dvoulinku připojenou na rozvod pro světla? Kolikrát něco takového udělal stavební úřad při revizi stavby?

3. Energetický regulační úřad. Oblíbený problém se solárníky. Nic proti tomu, že celý zákon byl postavený neskutečně hloupě, ale na druhou stranu, monopolní výrobce a distributor energie, je přesně to co potřebujeme. Hezky bez kontroly. Ředitel ČEZu potřebuje novou sadu vozů Porsche.

4. OSA. Tohle je fakt k smíchu. Jak chce pan svobodný Mach, rušit zcela soukromé a občanské sdružení?

5. Intergram, to je stejný případ. Osobně souhlasím s omezením OSY a Intergramu, ale že bych měl koule na to rušit občanské sdružení? Co přijde příště zahrádkáři? Chovatelé koček?

6. Státní fond pro rozvoj bydlení. To jsou podle Macha jasně vyhozené peníze. Stát by se neměl starat o výstavbu a péči o obecní byty, přestože je potřeba tisíců bytů, aby se začal rozplétat ten chaos kolem ubytoven a mladých rodin, kdy se na sociálních podporách měsíčně vyplatí tolik peněz, že by za to bylo během roku hned několik obecních bytů. Soukromý podnikatel s ubytovnou prostě chytře okrádá stát. Což je ovšem podle SSO jistě zcela korektní postup.

7. Státní rostlinolékařská správa. Jistě, nepotřebujeme sledovat výskyt škůdců a každý si to bude hlídat sám. Než se naši střední rolníci dohodnou na nějakém postupu, budeme mít úrodu v troubě. Jasně vyhozené peníze.

8. Český telekomunikační úřad. Další dohlížitel nad něčím, čemu svobodní nerozumí, a tak by to chtěli zrušit. Kdo bude rozdělovat frekvence? Kdo bude dohlížet nad síťovou neutralitou? A kdo srazí cenu předražených tarifů? To nám svobodní neřeknou, tohle je netrápí. V jejich nahnědlích idejích je po nějaké svobboném internetu veta.

9. Státní fond životního prostředí. Opět Mach nechápe k čemu je to dobré a tak by to radši zrušil. Jak občané budou řešit úniky nebezpečných látek, znečištění ovzduší a podobné věci? Co takhle zrušit i životní prostředí jako takové? Vybetonujeme úplně všechno a hotovo. Pak nás nebudou trápit úniky chemikálií nebo chráněná území. Prostě beton všude.

10. Státní zemědělský intervenční fond. Instituce, která v nějaké podobě existuje od dob, kdy lidé začali plodiny pěstovat a ne jen využívat. Protože občas se prostě neurodí. Navíc fond pracuje s dotacemi z fondů EU. Kdy náklady na provoz fondu jsou převýšeny více jak desetkrát tím co dostaneme právě z EU. Stačí si na webu fondu přečíst výroční zprávu, zabere to jen trochu času.

Našel bych toho pochopitelně daleko víc. Pan Mach, a svobodní obecně, útočí na regulační orgány, případně na orgány, které by nejraději nahradili sami sebou (svou soukromou aktivitou). Je smutné, že se lidé víc nezajímají o jejich tvrzení, pak by museli záhy zjistit, že aktivita Svobodných toho zase tolik nepřinese. Spíš naopak.

Chtě nechtě musím přiznat, že aktivita Svobodných připomíná čínské řešení problému s ptactvem, které údajně ujídalo úrodu. Ptactvo tak důsledně plašili, až jim úrodu sežrali housenky.

Je zajímavé, že na omezení státní správy, a potažmo její zeštíhlení, v reálných podmínkách už roky upozorňují Piráti. Oproti Svobodným však navrhují změnu systémovou. Zavedení služebního zákona, který by úředníky oddělil od politiků a tak znemožnil manipulovatelnost úředníkem.

Já osobně již dlouho pracuji na koncepci zastupitelnosti, kdy jeden úředník může pracovat na několika postech, bez jakéhokoliv omezení (nakonec formulář se vyplňuje pořád stejně).

Těch deset příkladů jsou skutečně jen příklady. Svobodní mají podobných blábolů plný program, i když často schovaný za líbivá slova o šetření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČPS

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.