Němec (LEV 21): Vážení politici, Ústava není trhací kalendář

03.07.2013 4:30

Ústava je základním zákonem státu a měla by být měněna pouze při zásadní změně politického režimu a nikoliv, jak si někteří naši politici představují, když se jim to hodí pro jejich „politické kšefty“. Ústava České republiky byla nově vytvořena se vznikem nové České republiky, nabyla účinnosti k 1. lednu 2003, její nedílnou součástí je „Listina základních práv a svobod“ a měla by být přesně dodržována.

Němec (LEV 21): Vážení politici, Ústava není trhací kalendář
Foto: Redakce
Popisek: Miroslav NĚMEC z LEV 21

Když sleduji současný vývoj událostí a chování některých politiků v naší zemi, je mi z toho všeho velmi smutno. Přesto, že naše země je standardní parlamentní demokracií, kde má prezident pouze podpůrnou a spíše čestnou reprezentativní funkci, nově zvolený prezident Miloš Zeman, který byl samozřejmě podstatně lepší volbou, než „spící a nesrozumitelně mumlající“ rakouský monarcha, pohybující se v politice pouze v dikci ministra financí Kalouska, který ho, jako „čestného“ muže objevil, se snad domnívá, že jako první přímo zvolený prezident má jiná práva a jiné povinnosti než předešlí prezidenti a že mu snad základní zákon státu – Ústava České republiky, popřípadě i některé další naše zákony, dávají podstatně větší práva.
 
Je však třeba jasně říci, že to je zásadní omyl a pokud je pan prezident dobrý ekonom, což opravdu asi je, a v této oblasti poradce nepotřebuje, měl by mít hodně kvalitní poradce v oblasti ústavního práva a dalších právních odvětví. Protože se však populisticky rozhodl své poradce zásadně neplatit, protože podle jeho názoru mu musí radit zdarma, má kolem sebe zřejmě nějaké outsidery, kteří mu jeho omyly nedokáží, nebo nechtějí, vysvětlit. Nelze se totiž obecně ztotožnit s jeho některými názory, že nebude udělovat ani prezidentskou amnestii, ani prezidentské milosti, nechce jmenovat univerzitní profesory, protože se mu někteří nelíbí (mně tedy také ne, ale moje povinnost to není) a proto dokonce požádal ministra školství, aby kvůli tomu navrhl změnu zákona o vysokých školách. Již jsem dříve někde napsal, že pokud by ještě pan prezident snad odmítl jmenovat i generály, neměl by v podstatě za 180.000,-- Kč měsíčně pomalu co na práci a mohl by čučet i se svým psem v Lánské oboře na jeleny u krmelce a užívat si státního důchodu, což ovšem naši občané od prezidenta neočekávají.
 
Ještě hůř je na tom bývalá Nečasova koalice (ODS, TOP 09 a nikým nevolená ministrana Lidem), která, aby se udržela u vesla, navrhla na předsedkyni české vlády Miroslavu Němcovou, která je sice nyní předsedkyní Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, ale s jejím středoškolským vzděláním v oboru zemědělství fakticky nemůže řídit ani krachující JZD v Pidivajzlicích, natož náš zcela pravicí zdevastovaný stát. Původně jsem si myslel, že navržení středoškolačky paní Miroslavy Němcové do funkce předsedkyně české vlády je další nejapný žert Miroslava Kalouska, který ji chtěl jako místopředsedkyni ODS zcela zesměšnit a který již faktickým předsedou vlády byl i za zcela nerozhodného a neschopného Nečase, ale jak se posléze ukázalo, lídři pravicové koalice to mysleli naprosto vážně – a tím také ukončili svoje vládní utrpení a jsou takřka všem lidem - napříč republikou - jen pro smích. A protože se jim nelíbí zcela netradiční postup prezidenta Zemana ve věci jmenování nového předsedy vlády, chtěli by také hned změnu Ústavy s patřičným okleštěním prezidentských pravomocí, což už je ale naprostým vrcholem drzosti vůči občanům naší země.
 
Již dříve jsem opakovaně navrhoval, aby do vrcholové politiky byli připuštěni pouze špičkoví odborníci – profesionálové, kteří již prokázali své kvality v komunální politice, mají příslušné morálně volní vlastnosti, vysokoškolské vzdělání ekonomického či právního směru, dostatek životních zkušeností, nekradou a jsou ochotni pracovat i na úkor svého volného času cca 16 až 20 hodin denně za průměrný plat, ale poněkud se to minulo účinkem. Ale bylo by dobré sledovat, kolik z těch současných politiků, by tam opravdu, ve službách lidu, zůstalo.
 
Proto vás, politici vážení i znevážení, uctivě žádám, abyste při veškeré své další činnosti přemýšleli hlavou a nedělali si z našich občanů legraci, nebo to tady opravdu špatně dopadne.
 
Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D., stínový ministr vnitra za LEV 21

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.