Němeček (ČSSD): Regulační poplatky jsou bariérou v přístupu ke zdravotní péči

10.08.2013 18:00

ČSSD trvale odmítá všechny druhy regulačních poplatků, neboť je považuje za bariéru rovného přístupu ke zdravotní péči pro nízkopříjmovou část obyvatel, především pro seniory a rodiny s dětmi. Tzv. regulační poplatky považujeme za popření ústavního práva na bezplatnou zdravotní péči.

Němeček (ČSSD): Regulační poplatky jsou bariérou v přístupu ke zdravotní péči
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

V tomto volebním období došlo k dalšímu výraznému zhoršení v přístupu občanů ke zdravotní péči. Byla to odcházející pravicová vláda Petra Nečase a Miroslava Kalouska, která prosadila navýšení tzv. regulačního poplatku za den hospitalizace z 60 Kč na 100 Kč. Toto navýšení přitom nebylo jakkoliv zdůvodněno.  Pro část našich občanů, především seniorů se tak hlavně dlouhodobá lůžková péče stala jen obtížně dostupnou. Považujeme za velký úspěch ČSSD, že Ústavní soud na základě ústavní stížnosti našich poslanců dne 2. července letošního roku tento regulační poplatek s účinností k 31. 12. 2013 zrušil.

ČSSD má jako jednu z hlavních programových priorit zrušení regulačních poplatků za návštěvu lékaře, za využití lékařské pohotovosti i regulační poplatek za recept. Souhlasíme pouze s poplatkem za úhradu stravy pacientem během hospitalizace, a to ve výši maximálně 60 Kč za den.  Od tohoto poplatku by byly plně osvobozeny děti do 18 let. Rovněž v souladu s odůvodněním  nálezu  Ústavního soudu ze dne 2.7.2013 trváme na tom, že i tento  poplatek musí být omezen maximálně na 30 dní v roce pro jednotlivého hospitalizovaného pacienta.

ČSSD  považuje dostupnou zdravotní péči  pro každého občana bez ohledu na jeho finanční možnosti za svou základní programovou prioritu.

Svatopluk Němeček, stínový ministr zdravotnictví

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…