Němeček: ČSSD vyzývá vládu, aby zabránila finanční katastrofě českého zdravotnictví

07.09.2013 22:25

Na svém středečním jednání vláda nerozhodla o navýšení plateb státu za tzv. státní pojištěnce, kterými jsou děti, důchodci a nezaměstnaní. To není dobrá zpráva, protože situaci ve zdravotnictví je nutné neprodleně řešit.

Němeček: ČSSD vyzývá vládu, aby zabránila finanční katastrofě českého zdravotnictví
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

ČSSD plně podporuje návrh ministra zdravotnictví Martina Holcáta, aby došlo k navýšení této platby o 98 Kč měsíčně – na 821 Kč. Systém veřejného zdravotnictví by tak byl posílen o zhruba 7,2 miliardy Kč ročně a z větší části stabilizován. ČSSD oceňuje postoj ministra zdravotnictví, který tak dává plně za pravdu našemu stanovisku, že vlivem politiky TOP 09 a pánů Hegra a Kalouska je české zdravotnictví v katastrofální finanční situaci a stojí před reálnou hrozbu zhroucení významné části nemocniční sítě a reálného ohrožení dostupnosti péče pro české pacienty.  České zdravotnictví se potýká s finančním deficitem kolem 10 miliard.  Již čtyři roky  nebyla valorizována platba za státní pojištěnce, kteří přitom představují zhruba 60% plátců  do systému veřejného zdravotního pojištění.

Stát navíc prostřednictvím nárůstu daně z přidané hodnoty vysává finance určené na léčbu nemocných ze systému veřejného zdravotního pojištění ( na konci letošního roku půjde o 6,6 miliard Kč !!). To že je zvláště situace českých nemocnic  opravdu kritická a stále se zhoršuje potvrdili  představitelé všech tří existujících asociací českých nemocnic.

Vyzýváme proto vládu premiéra Rusnoka, aby podpořila návrh ministra zdravotnictví Martina Holcáta a rozhodla o navýšení platby za státní pojištěnce na 821 Kč měsíčně. Jen tak aspoň zčásti napraví katastrofu, kterou ve financování českého zdravotnictví zanechal ministr Heger a jeho TOP 09 a zabrání otevřené finanční krizi českých nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů