Nosek (Svobodní): Proč mě nemají konzervativci rádi?

11.01.2014 17:11

Odpověď je možná jednoduchá, dávám přednost tomu, co jsem schopen logicky odvodit svým rozumem, před pravdami, které mám přijmout a o nichž nelze pochybovat.

Nosek (Svobodní): Proč mě nemají konzervativci rádi?
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Například pan Danda vyčítá T. Pajonkovi podporu homosexuálů. Nevím proč, on jen řekl, že svazek rodiny je natolik důležitý, že do něj nemá stát právo zasahovat. A s tím já souhlasím. Stát nemá právo dvou lidem zakázat aby spolu žili. Zrušme státní svazek a zaveďme církevní.
U církve to může být totiž jiné, lidé vstupují do církve dobrovolně a proto přijímají i její pravidla. Ani proti tomu nic nemám. Ať si klidně někdo na hlavě nosí cedník. Proč by mu to měl někdo zakazovat.

Ale ono to platí také obráceně. Pokud mi někdo řekne, že někdo má právo mi přikázat nosit cedník na hlavě, budu na takového člověka velmi nepříjemný.

A není to příklad lidí jako je pan Danda? Nechce mi takhle náhodou přikázat, jaký žebříček hodnot mám uznávat? A co když nechci, co když já mám jiné hodnoty než on? Tak se podle jeho názoru mám odstěhovat a nebo přehodnotit to čemu věřím a uvěřit té jeho pravdě?

Abych to shrnul, já osobně žiji velmi konzervativně, mám rodinu a dvě děti. Poslouchám klasickou hudbu, čtu si v Bibli a nekouřím. Ale nevadí mi, když někdo žije jinak. Nevadí mi když někdo bere drogy nebo prohrává své peníze v automatu. On je to totiž jeho život a tak jak on nemá právo zasahovat do mého, tak já nemám právo zasahovat do toho jeho. To že díky sociálnímu státu do mého života zasahuje, je přesně ten problém který bychom měli řešit, ale to pro tentokrát nechám stranou.

A to je asi přesně to, co na mně konzervativcům vadí. To, že jsem schopen tolerovat jiné chování, než je podle nich správné a nejsem ochoten použít státní moc k prosazení té "jediné pravdy". Ne nejsem, protože nemůžu vědět, jestli se náhodou nemýlím. Každý musí hledat pravdu sám a sám se také podle zjištěného chovat, tak aby mu to přineslo co největší užitek. Protože jen tím může pomoci i ostatním.

Michal Nosek
místopředseda Svobodných v Ústeckém kraji 

Jedná se o volnou reakci na článek Václava Dandy na webu Protiproud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě