Novotný (ČSSD): Detroit „po česku“?

18.09.2013 17:10

Nedávno jsem četl jeden komentář k jednomu městu v USA. To město je Detroit. Určitě znáte. Detroit, osmnácté největší město v USA, požádalo minulý týden o bankrotovou ochranu.

Novotný (ČSSD): Detroit „po česku“?
Foto: PL
Popisek: Karel Novotný, ČSSD

Když jsem dočetl, napadlo mě, že kdybych nahradil Detroit názvem města Mostu, tak si vlastně čtu o budoucnosti našeho města. Tolik podobného, až z toho mrazí.

Detroit byl kdysi jedním z nejprůmyslovějších měst Ameriky. Město automobilového průmyslu a nejenom tohoto odvětví, ale také město průmyslu obecně vzato. Město, kde žilo mnoho vzdělaných techniků, zručných řemeslníků, kde v dobrém soupeřily menší i střední firmy, čile se obchodovalo, přicházeli sem i lidé z venkova. Město rostlo a ekonomicky sílilo.

Jenže přišla konkurence z Japonska. To v kombinaci s vysokými mzdami v automobilovém průmyslu, vedlo k propouštění, logicky na to doplatili obchodníci a další podnikatelé, nabízející různé doprovodné služby.

A výsledek? Z kdysi perspektivního města, vlastně celé oblasti, zbyly, obrazně řečeno trosky a z původních dvou milionů obyvatel klesl počet na zhruba 700 tisíc lidí.

A tak se vedení města se rozhodlo s tím něco udělat, když už státní instituce a vláda nepomohly. Opravovaly se domy, desítky milionů dolarů pohltil nově vybudovaný hokejový stadion, metro, postavila se další průmyslová zóna a tak dále. Prostě se radní doslova „krájeli“, aby Detroit nepadl. Marně - nová průmyslová odvětví, investoři do města nepřišli. Nikdo nepodpořil daňovými úlevami univerzity a možnost dalšího vzdělávání se. Bez perspektivy práce bylo výhodnější toulat se městem a pobírat dávky, které končily u pití, drog, a tak snad jedině policisté měli o práci vystaráno. A protože město nestojí na betonu a cihlách, nýbrž na lidech, výsledek byl pro Detroit a jeho obyvatele bez nadsázky smrtící.

Nepřipomíná vám to něco?  Naše město? Region? Trefa, bohužel…

Most se také snaží bojovat, co mu síly stačí, s odlivem lidí mimo Most. Šance získat slušnou práci je čím dál menší, absolventi škol těžko získávají požadovanou praxi, natož práci a utíkají. Do průmyslových zón se moc investorů nehrne, a když tak jen nakrátko, dokud je to pro zahraniční firmy, které sem navíc přinášejí z 99 procent pouze montovny pro nepříliš kvalifikovanou pracovní sílu. A pak už bych mohl přes kopírák vzít to, co se odehrálo v Detritu. Sociální dávky, kriminalita….

A přitom stačí tak málo, nechat lidi pracovat a nebrat jim práci. Už se mi ani nechce psát a říkat to, co všichni, kteří používají obyčejný selský rozum, ví.

V Mostě, na Mostecku, na rozdíl od Detroitu, máme možnost dát lidem práci, perspektivu stálé a rozumné životní úrovně, naději pro naše děti. Jen to ty naše české vlády musí vzít už konečně na zřetel, neblokovat potřebné kroky a rozhodnutí, neházet nám, v historicky těžebně-energetickém regionu, klacky pod nohy. Abychom pak nemuseli chodit o žebrácké holi.

I když život není pohádka, věřím, že konečně přijde rozumný král, tedy rozumná a dál než na špičku vlastního nosu vidící si česká vláda. Vláda, která bude jako jeden balíček posuzovat obsah slov jako: nerostné bohatství, energetická soběstačnost a bezpečnost, pracovní příležitosti, daňová výtěžnost…

Nebo vlastně spíše pevně doufám.  Nechci, aby se z Mostu stal český Detroit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Novotný - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.