Novotný (ČSSD): Zvítězila strategie předsedy Sobotky

18.08.2013 13:50

Minulý týden došlo na politické scéně k odblokování řešení současné vládní krize. V důsledku zhavarování vyslovení důvěry „vládě odborníků“ Jiřího Rusnoka a rozpadu pravicové „stojedničky“ se sněmovna rozpustí a země směřuje k předčasným volbám.

Novotný (ČSSD): Zvítězila strategie předsedy Sobotky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

ČSSD si může gratulovat, neboť zvítězila strategie, kterou od počátku stavěla jako nejlepší řešení současné vládní krize. Především je však třeba pogratulovat předsedovi ČSSD, který nikdy ani na okamžik nezaváhal a tuto strategii důsledně prosazoval.

Předseda strany to neměl zrovna lehké, neboť někteří sociální demokraté se snažili strategii předčasných voleb nahradit strategií „lepší Rusnok než Kalousek“. Ta mohla být ovšem nanejvýš taktickým ústupkem, anebo řešením pokud by se vyčerpaly všechny možnosti zrealizovat strategii předčasných voleb. Tak tomu ale před sněmovním hlasováním o Rusnokově vládě zdaleka nebylo. Ze strategie „lepší Rusnok než Kalousek“ navíc vyplývaly pro ČSSD vážná rizika, která ti, kteří ji vehementně prosazovali, vůbec nebrali v úvahu. (Viz můj poslední blog - Otázky, které by si měla položit ČSSD, když uvažuje o podpoře vlády Jiřího Rusnoka.)

To, že strategie „lepší Rusnok než Kalousek byla primárně strategií Miloše Zemana (potažmo SPOZ) a nikoli ČSSD, paradoxně prokázal způsob rozpadu pravicové stojedničky v průběhu hlasování o Rusnokově vládě. I když tento rozpad vyvolal efekt předčasných voleb, jeho původním účelem bylo získat pro Rusnokovu vládu dostatek hlasů, které by legitimizovaly její vládnutí, nejlépe až do řádných voleb v květnu 2014. Prezidentovi, Rusnokovi a jejich lobbistům se však na poslední chvíli podařilo přinutit k odchodu z hlasování pouze dva poslance z ODS a jednoho z LIDEM, takže vládu nakonec podpořilo pouze 93 poslanců a 100 bylo proti. Prezident s  Rusnokem navíc zjevně podcenili Miroslava Kalouska, který zrealizoval svůj slib, že pokud se stojednička ukáže jako nereálná, podpoří rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Vedení TOP 09 tak dalo zjevně přednost variantě stát se po předčasných volbách jasným lídrem na pravici než do řádného termínu voleb v květnu 2014 riskovat pokračující diskreditaci v nestabilní a stále ostudnější stojedničkové koalici.

O prezidentovi Zemanovi se říká, že hraje mistrně politické šachy. Tentokrát ovšem v šachové partii vyhrál nad prezidentem předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jakkoli se prezident snažil svou prohru překrýt bonmotem, že jeho „vláda odborníků“ byla nejrychlejší cestou k předčasným volbám. Chce se mi doufat, že po této prohře prezident začne konečně brát sociální demokracii jako korektního a svébytného partnera při prosazování levicové politiky, resp. přestane ji považovat za neposlušného oře, kterého je třeba si za každou cenu osedlat.

Jsem přesvědčen, že ČSSD má dnes v čele dobrého stratéga, hluboce programově  a hodnotově zakotveného sociálního demokrata, kterého by neměli jeho političtí protivníci a předpojatí novináři podceňovat. Navíc odvážného, skromného, neokázalého a poctivého člověka, což je „zboží“, kterého se na „politickém trhu“ zrovna nedostává. Myslím, že stojí za to, aby se strana kolem takového lídra semkla a veškeré své úsilí koncentrovala na dosažení jasného volebního vítězství v nastávajících předčasných volbách. Bohuslav Sobotka není jen schopný lídr ČSSD, bude i schopný premiér této země. 

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…