Novotný (LEV 21): Hrátky s obranou státu jsou velmi nebezpečné

02.08.2013 20:59

V posledních dnech jsem zaznamenal názor, „že vyhazovat peníze našich občanů za gripeny je zločin". Jedním ze základních úkolů každé vlády suverénního státu je obrana občanů před vnějším ohrožením. Předchozí pravicové vlády obraně státu nepřisuzovaly téměř žádnou roli a tomu odpovídaly i finanční částky určené na obranu země.

Novotný (LEV 21): Hrátky s obranou státu jsou velmi nebezpečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Novotný

Dovolím si citovat z článku A. Raška v deníku Právo ze dne 26. července 2013: „od roku 2006 se rozpočet na obranu snížil téměř o 40%. V příštím roce ubude dalších pět miliard a v dalším další tři miliardy Kč, za pět let by snížení činilo deset miliard Kč. Již  letos dostane resort méně o 1,4 miliardy Kč a to se už projeví v kvalitě výcviku. Znamená to, že zatímco dosud se na platy dávalo 55% rozpočtu, za dva roky by to bylo již 79%, čímž bychom se nebezpečně přiblížili Slovensku a Maďarsku s 80% podílem. To v podstatě znamená ztrátu vojenských ambicí“ konec citátu. Když k tomu dodáme zrušení nadzvukového letectva, tak i další snížení obranyschopnosti.

Domnívám se, že historie nás ve dvacátém století dostatečně poučila o tom, že když „dojde k nejhoršímu“, musíme se spoléhat jen sami na sebe. Koneckonců, za pár dnů si budeme připomínat 21. srpen 1968, kdy nás přepadli a okupovali vlastní spojenci. Shodou okolností v těchto dnech zveřejnila Bank of England, že v roce 1939, po okupaci Československa, prodala na příkaz německé Říšské banky československé zlato uložené ve svých trezorech a výnos z této transakce předala nacistickému Německu. Další hezký příklad dodržování spojeneckých závazků, co říkáte?

Požadavek na vzdání se nadzvukového letectva je velice líbivý, populistický a věřím, že se mnohým bude líbit. Zodpovědný politik by ale neměl myslet jen na dnešek, ale hlavně na dny a měsíce budoucí. Schopnosti obrany se dají zrušit škrtem pera ze dne na den, ale vybudovat tyto schopnosti obrany znovu, to trvá roky. A začínat až, když je nebezpečí za dveřmi, už je obvykle pozdě.

Domnívám se, že nadzvukové letectvo je jedním z viditelných symbolů suverenity státu. Pro přehlednost uvádím země, které v současné době v Evropě nemají nadzvukové letectvo: Andorra, Monako, San Marino, Lichtenštejnsko, Vatikán, Island, Irsko, Bosna a Hercegovina, Makedonie, Černá Hora, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Kosovo a Kypr.

To opravdu chceme patřit do tohoto klubu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.