Novotný (LEV21): Syrský konflikt se může začít nekontrolovatelně šířit

19.08.2013 20:35

Občanské válka v Sýrii začíná v poslední době do bojů vtahovat i Kurdy ze sousedního Iráku. Hrozí tedy velmi reálně, že se konflikt začne nekontrolovatelně šířit. Rozbroje mezi protivládními povstalci, „opoziční občanská válka“ v Sýrii jednoduše vstoupila do další fáze.

Novotný (LEV21): Syrský konflikt se může začít nekontrolovatelně šířit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Novotný

Po vypuknutí ozbrojených střetů mezi islamisty a příslušníky „Svobodné Syrské Armády“ nyní došlo k ozbrojeným srážkám s Kurdy. Islamisté se pokusili rozšířit svůj vliv z islamistických mini státečků na severu Sýrie v provincii Raqqah, na území ovládána Kurdy. Fundamentalisté ze skupiny al-Nusra Front asi podcenili protivníka a zaútočili na kurdskou ženskou jednotku. Jednotky kurdské Democratic Union Party zareagovaly protiútokem a všechny islamisty, spojené s Al Kajdou a Salafisty, vyhnaly ze severních území a převzaly kontrolu nad hraničním přechodem do Turecka.

Na rozdíl od slabě organizovaných skupin „Svobodné Syrské Armády“, kurdská „Democratic Union Party“ disponuje jednotkami o síle 10 tisíc mužů a žen. Při bojích džihádisté údajně zabili stovky Kurdských civilistů. Po těchto srážkách se na severu Sýrie de facto vytvořila autonomní oblast ovládaná Kurdy. Reakcí obyvatelstva na tyto boje je hromadný exodus do Iráckého Kurdistánu. Po pontonovém mostě přes řeku Tigris od minulého čtvrtka přešlo již více než 20 tisíc Kurdů.

Na vzniklou situaci zareagoval president Iráckého Kurdistánu, Massoud Barzani, prohlášením, že iráčtí Kurdové budou intervenovat v Sýrii, aby ochránili tamní kurdské obyvatelstvo před násilím. Podotýkám, že iráčtí Kurdové mají na svých autonomních územích vlastní policii a ozbrojené síly.

Znovu si kladu otázku, budou i nadále představitelé západoevropských zemí podporovat „demokratickou opozici“ v boji proti vládě presidenta Asada? Opravdu si přejí přemalovat mapu států Blízkého východu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…