Novotný (NS-LEV 21): Arogance „staré Evropy“ vůči prezidentovi Bolívie

08.07.2013 8:58

V úterý odmítly úřady Itálie, Francie a Portugalska přelet bolívijského letadla s prezidentem Moralesem na palubě přes svůj vzdušný prostor, a to z údajně „technických příčin“. Prezidentské letadlo, kterým se prezident vracel domů z oficiální návštěvy Moskvy, bylo proto nuceno přistát ve Vídni, kde bolivijský prezident nedobrovolně strávil 13 hodin.

Novotný (NS-LEV 21): Arogance „staré Evropy“ vůči prezidentovi Bolívie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Novotný

Zároveň bylo letadlo prezidenta prohledáno rakouskou policií. Ve středu bylo letadlu povoleno odletět přes západní Evropu zpět do Bolívie. Jedná se o bezprecedentní porušení diplomatické imunity hlavy státu, kterou je hlava státu ve všech civilizovaných státech světa chráněna.

Jedinou výjimkou, kdy diplomatická imunita neplatí, je platný zatykač mezinárodního soudního dvora v Haagu a pokud vím, takový zatykač je v současnosti vydán jen na prezidenta Súdánu. Dle pátečního vyjádření španělského ministra zahraničních věcí, cituji z britské televize BBC: „Řekli nám, že je na palubě Snowden.“ Bolívijský prezident Morales ještě před vystoupením španělského ministra zahraničí kritizoval evropské země, že vyšly vstříc USA, a donutily ho kvůli Snowdenovi přistát.

V Latinské Americe se zvedla vlna solidarity nevyšších představitelů zemí tohoto kontinentu s prezidentem Bolívie. Byl dokonce svolán summit prezidentů těchto zemí. Latinskoamerické země vnímají tento postup „staré Evropy“ jako recidivu kolonialistického přístupu k sobě. Zcela jistě to nijak nepřispěje k rozvoji hospodářských vztahů mezi Jižní Amerikou na straně jedné a „starou Evropou“ a USA na straně druhé. Za současné hospodářské krize v zemích eurozóny to není nijak povzbudivá vyhlídka. Škoda, že si to vedoucí představitelé těchto zemí neuvědomili, neodmítli nátlak a nezachovali se jako suverénní představitelé svých zemí. Vzájemným vztahům s Jižní Amerikou by to jenom prospělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…