Obrana: Den ženisty navštívil i kardinál Dominik Duka

29.06.2013 5:20

Letošní oslava ke Dnu ženisty připadla na 28. červen a byla spojena s 10. výročím založení 15. ženijní brigády a žehnáním bojových praporů velitelství 15. ženijní brigády a 151. ženijního praporu.

Obrana: Den ženisty navštívil i kardinál Dominik Duka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Picek, starosta Brandýsa nad Labem, někdejší ministr obrany

Slavnostního nástupu se zúčastnil brigádní generál Jan Kaše, starosta města Jindřichův Hradec Stanislav Mrvka, místostarosta města Týn nad Vltavou Ivo Machálek, kardinál Dominik Duka, předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml, velitel NATO centra EOD plukovník Jaroslav Bielený a z bývalých náčelníků ženijního vojska například generálporučík ve výslužbě Jiří Brychta.

První částí byly dopolední sportovní soutěže ženijních družstev, kterých se zúčastnilo osm družstev, a to nejen z řad vojáků útvarů 15. ženijní brigády, ale i z Univerzity obrany a 7. mechanizované brigády. Sportovci se utkali v sedmi disciplínách, náročných na vytrvalost, rychlost i fyzickou sílu. Putovní vítězný pohár získala Samostatná záchranná rota z Rakovníka a převzala jej nejen z rukou velitele brigády plukovníka Roberta Bieleného, ale také olympionika v běžeckém lyžování Martina Jakše. Na druhém místě skončili příslušníci Samostatné záchranné roty z Olomouce a na třetím velitelství brigády.

Nejdůležitější částí oslav byl slavnostní nástup, který byl letos spojen i s oslavou 10. výročí vzniku 15. ženijní brigády. Velitel při něm současně představil brožuru, která mapuje celých 10 let její existence. Součástí nástupu byl obřad žehnání bojových praporů velitelství 15. ženijní brigády a 151. ženijního praporu, který provedl kaplan brigády kapitán Jan Blažek. „K tomuto obřadu může dojít pouze tehdy, pokud s ním souhlasí nadpoloviční většina příslušníků útvaru. Nejedná se zde o svěcení předmětů. Jde o modlitbu za všechny vojáky i občanské zaměstnance, kteří pod těmito prapory slouží a budou sloužit,“ objasnil v úvodu. „Dokladem o provedení obřadu bude modrá stuha, kterou po modlitbě připnu k bojovému praporu.“ Po modlitbě a zavěšení stuh na oba prapory promluvili k nastoupeným útvarům brigády a všem hostům oba zástupci církví, kardinál Dominik Duka i synodní senior Joel Ruml. Ti po nástupu shlédli spolu s dalšími hosty vystavenou techniku 151. ženijního praporu a měli s velitelem a vojáky malou besedu v místní kapli.

Všem ženistům, kteří jsou nedílnou a důležitou součástí Armády České republiky za výborně odváděnou práci i při likvidaci následků nedávných povodní poděkovali a do budoucna popřáli hodně zdaru, úspěchů i odvahu brigádní generál Jan Kaše, zastupující zde náčelníka generálního štábu, a náčelník ženijního vojska plukovník Jiří Lustyk.

Závěrečnou, společenskou část, zahájil náčelník ženijního vojska spolu s nejmladším ženistou brigády rozkrojením ženijního dortu, vyrobeného speciálně pro tento den.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…