Okamura: Bojujeme za transparentní a otevřenou Českou republiku bez korupce

08.12.2013 10:57

Tento týden byly zveřejněny výsledky žebříčku vnímání korupce v jednotlivých zemích světa.

Okamura: Bojujeme za transparentní a otevřenou Českou republiku bez korupce
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Tomio Okamura

Je to bohužel opět jedna ze statistik, v nichž nedopadáme jako Česká republika vůbec dobře. Celkové jsme se umístili na 57. místě. Před námi skončili i země jako Gruzie, Malajsie nebo Turecko. V porovnání se zeměmi z EU jsme pátí od konce.

V takových průzkumech končíme velmi špatně naprosto pravidelně. Například v žebříčku Světového ekonomického fóra jsme v obdobných hodnoceních skončili také velmi nízko: ve vymáhání práva, které s korupcí úzce souvisí, jsme byli na 115. místě. V nezávislosti justice na 68 - téměř nejhorší v rámci Evropy. Transparentnost politiky je u nás taktéž velmi špatná, jsme až na 98. místě.

O tom, že tyto průzkumy jsou relevantní, hovoří to, že na prvních místech jsou státy jako Švýcarsko, Norsko nebo Dánsko, kde je situace určitě lepší než u nás.

My v Úsvitu bojujeme za to, aby se naše situace podstatně změnila. Už jsme předložili pět návrhů konkrétních zákonů, doufám, že je budeme moci co nejrychleji projednat. Jeden z nich na korupci předně cílí. Má zavést povinnost řádně spravovat státní majetek pro všechny, kdo s ním nakládají. Je fatální, že politici nejsou za způsobenou škodu odpovědní. Budeme bojovat za transparentní a otevřenou Českou republiku bez korupce. Chceme zavést opatření, které fungují v zemích, kde je korupce nejmenší: referendum, odvolatelnost politiků nebo jejich hmotná a trestní odpovědnost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce