Oliva (TOP 09): Jsou Češi netolerantní?

10.10.2013 13:20

Nepokoje v severních Čechách, Ostravsku a dalších místech, protiromské pochody a eskalace extremistických nálad a skupin vyvolává otázku, jak jsou Češi tolerantní ke skupinám spoluobčanů jiné barvy pleti, národnosti či kultury.

Oliva (TOP 09): Jsou Češi netolerantní?
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jiří Oliva

Soudy pečlivě zkoumají, zda ten, či onen incident měl rasový podtext a slyšel jsem dokonce názor, že Češi mají k rasizmu sklon.

Osobně si to nemyslím. Při pohledu na různá asijská bistra, která si zachovávají slušnou návštěvnost i navzdory občasnému hygienickému problému, i na jejich provozovatele, jejichž děti chodí do škol s výborným prospěchem, bude problém pravděpodobně jinde.

V ČR dokonce existují mešity a žádné protimuslimské pochody nevidíme.
Hlavní potíží je, že tato problematika se v ČR dlouhodobě a zásadně neřeší. Zákony sice přistupují ke všem občanům stejně, avšak ti kteří např. ničí veřejný majetek, obecní byty apod., jsou na tom v důsledku stejně, jako ti, kteří je neničí. Důsledně se neuplatňuje zásada, že kdo v produktivním věku pobírá od státu peníze (samozřejmě s výjimkou zdravotně handicapovaných), měl by za ně něco odvést.

Ústavní soud sice loni v listopadu institut veřejné služby nezrušil, ale zrušil povinnost ji zdarma vykonávat pod sankcí vyřazení z evidence úřadu práce. S lehkostí přehlédl, že tuto službu zdarma nikdo nevykonává. Takový výklad práv občanů „ zdá se býti poněkud nešťastným“. Nejde však jen o veřejnou službu. Jestliže stát dlouhodobě vyplácí dávky kterémukoliv občanu, má snad právo na to, aby tento občan nekradl, neničil veřejný majetek, zachovával pravidla občanského soužití a posílal děti do školy. Orgány samosprávy toto mohou velmi přesně posoudit a poskytnutí podpor odsouhlasit.

Stav, kdy se skupina občanů vehementně dožaduje svých podpor bez jakýchkoliv návazných povinností, nese pak společnost zcela logicky a oprávněně s velkým odporem. Pokračující nečinnost státu tak vyvolává extrémistické nálady a snahy, vzít věci „do svých rukou“. Vázat určité podpory na určité normy chování vůči těm, z jejichž kapes se tyto peníze platí, snad není porušování lidských práv. Jistě je otázkou, jak fungují např. poradenská centra či pracovní úřady. Finanční motivace však patří vždy k těm nejsilnějším, a pokud se na podobných zásadách a legislativním postupu neshodne celá politická reprezentace, žádné zlepšení nečekejme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…