Ondráček (KSČM): Kdo a kam nás povede?

28.12.2013 20:01

Vznikající vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL si již rozdělila ministerská křesla, tedy co do počtu, a jednotlivé strany a hnutí nám nyní představují své kandidáty na vybojovaná ministerstva.

Ondráček (KSČM): Kdo a kam nás povede?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

I přes předvolební sliby, jaké by nastaly změny ve vládnutí v případě vítězství jednotlivých stran či hnutí, například v obsazování ministerstev odborníky, se můžeme nad některými nominovanými jmény jako nad možnými odborníky v rezortech pouze pousmát.

Určité pochybnosti o odborných kvalitách některých nominantů už vyjádřil i prezident republiky Miloš Zeman. Zmíním snad jen Martina Stropnického z hnutí ANO jako možného ministra obrany či Mariana Jurečku z KDÚ-ČSL jako možného ministra zemědělství. Výhrady má i k některým jménům z ČSSD, ale ta ještě oficiálně jména svých kandidátů na ministry nezveřejnila.

Na webech se jména za ČSSD však již objevují, například Lubomír Zaorálek nebo Jiří Dientsbier. Novým ministrem vnitra má být poslanec a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Vystudovaný ekonom, o jehož dalším rychlostudiu na plzeňských právech se vedly diskuse. Zatím nejvýrazněji se proslavil svou účastí na utajované schůzce některých členů ČSSD u prezidenta republiky v Lánech krátce po volbách a svým rychlým procitnutím, kdy jako první přiznal, že se utajovaná schůzka konala. To sice vyvolalo krizi uvnitř jeho strany, ale on poměrně rychle zjistil, na které straně barikády chce nyní stát. Ostatní pučisty, včetně do té doby dlouhodobě známého stínového ministra vnitra za ČSSD Jeronýma Tejce, to stálo jejich posty.

Nechci spekulovat, jaké jsou odborné a kvalifikační předpoklady Milana Chovance pro výkon ministerského postu, ale chci věřit, že jsou vyšší než jen ty, o nichž se hovoří v zákulisí jeho strany. Udávat prý již umí a tak ministrem vnitra být může. To by mi totiž přišlo jako dost málo.

Odborníky na bezpečnost přitom ČSSD ve svých řadách má. Jedním z nich by mohl být jiný poslanec za ČSSD, a to bývalý policista Stanislav Huml. Ten ač na kandidátce ve svém kraji až na dvanáctém místě, dostal se díky více jak 7.400 preferenčním hlasům na místo první a přeskočil dokonce i současného předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka.

Jenže tento politik zřejmě více pracuje, než se zviditelňuje. Na stranických sekretariátech, jak se tak zdá, opět zvítězilo, že není důležité, co umíš, ale jak vycházíš se šéfem. I nové nebo staronové politické subjekty se tak poměrně rychle dostaly do zaběhnutých politických kolejí, což pro občana ČR není krátce po předčasných volbách ta nejlepší zpráva.

Jedním z hesel letošních předčasných voleb bylo: Nejsme jako politici, makáme. Očekávám, že podle ustálené tradice dostanou jednotliví ministři po svém jmenování obvyklých 100 dnů hájení. Pak zhodnotíme, co předvedli. Bude na nich, zda uspějí nebo zda se naplní jiné předvolební heslo: Jsme schopný národ. Jen nás řídí nemehla.

Zdeněk Ondráček, poslanec PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.