Opálka (KSČM): Snad stávka prokáže jednotnost, solidaritu a sílu zaměstnanců

13.11.2013 7:21

KSČM se po celou dobu vyjednávání odborářů z dolu Paskov s vedením OKD solidarizovala a solidarizuje s požadavky zaměstnanců. Podporujeme i výsledek referenda, které dalo silný mandát zástupcům zaměstnanců k přípravě a vyhlášení stávky.

Opálka (KSČM): Snad stávka prokáže jednotnost, solidaritu a sílu zaměstnanců
Foto: KSČM
Popisek: Miroslav Opálka

Konflikt se zostřuje díky nedohodě o návrzích kolektivní smlouvy a blížícímu se konci roku, ale také vzhledem k připravovanému poklesu nominálních a reálných mezd, a především pod tlakem hrozby uzavření dolu Paskov.

Odboráři své právo stávkovat rozfázovali tak, aby dali vlastníkům i managementu časový prostor pro změnu stanoviska. Předpokládám, že stávka prokáže jednotnost, solidaritu a sílu zaměstnanců. Chci věřit tomu, že majitelé včas přehodnotí své postoje a dají vedení firmy nové, přijatelnější návrhy k rychlému uzavření dohody. Zajistí tak nejen spokojené Vánoce řadě rodin, ale i klid pravidelným odběratelům kvalitního černého uhlí.

Tato kauza jen zviditelňuje dopady tzv. české cesty privatizace. Bude zajímavé rozkrýt, jaké znění privatizační smlouvy připravili zodpovědní zástupci státní správy. Zda privatizace těžby, mimo jiné, zavazovala firmu k vytěžení celého dostupného ložiska, což by předpokládalo vytváření rezervního fondu pro situaci, až se začne těžba prodražovat. Není přece možné levně přijít k velké investici (s bonusem bytového fondu), vytěžit jen „rozinky“, zisky vyvést, navíc uskutečnit špatné investiční záměry, a pak říci zaměstnancům a státu – majiteli ložiska, že končíme.

Je jen škoda, že se horníci nedokázali ozvat daleko dříve. V OKD bylo 14 dolů, dnes se však nebojuje o jeden, ale v podstatě o poslední čtyři. Snad toto vzedmutí zaměstnanců osloví i zaměstnance dalších odvětví, ve kterých rovněž stoupá nespokojenost, ale chybí solidarita a organizovanost.

RSDr. Miroslav OPÁLKA, stínový ministr práce a sociálních věcí (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…