Pajonk (Svobodní): Staronový zlozvyk státní správy

18.01.2014 9:42

Povzbuzeni úspěchem EU, že základem činnosti je propaganda, začaly i naše státní instituce více a více kopírovat trend sebepropagace.

Pajonk (Svobodní): Staronový zlozvyk státní správy
Foto: Petr Kupka
Popisek: Tomáš Pajonk během předvolební akce u podniku Andreje Babiše ve Valašském Meziříčí

Zhlédl jsem propagační stránky http://www.chranimekorunu.cz/ naší zatím mocné ČNB. Jsou z roku 2012, kdy občané této instituci věřili jistě více než nyní.

Podívejte se a zahrajte si na Kapitána inflace, Bezpečnou bankovku či Strážce brány. Zjistíte, jak nelehký život má bankéř roku, odvážný pan guvernér Singer*.

Akcí, které propagují nezbytnost té či oné státní instituce, nám přibývá a přibývá. Projekty spolufinancované EU mají dané procento, které musí utratit za propisky a vlaječky. Unijní propaganda ale funguje, navzdory tomu, že reálné dopady jsou často negativní (například Řecko bylo dvacet let největším příjemcem EU peněz na hlavu). Díky ní jsem se setkal i s názorem, že nebýt našeho vstoupení do EU, nepostavíme v České Republice nové silnice.

Naše úřednictvo nejspíše začalo závidět popularitu EU a také propaguje svou nezbytnost, kde může. Ministerstva propagují sebe, kupují si spodní prádlo. Policie ČR rozdává dětem omalovánky. Krajské úřady mají své tiskoviny, ve kterých hejtmani přestřihují pásky a otevírají dveře nových helikoptér záchranné služby. Ty stejné krajské úřady si pak stěžují na necitelnou vládu, která jim nepošle více peněz na sociální péči. Státní instituce podporují a financují „nezávislé“ think-tanky, hezkým příkladem jsou třeba Evropské hodnoty o.s.**

Co s tím? Státní správa není komerční firma. Nemá se co propagovat. Její činnost je daná zákony a předpisy. Kdybych mohl, tak bych zakázal úřadům dávat svá loga na publikace a akce pro veřejnost a místo nich napsal „Zaplaceno daňovým poplatníkem“. Pokud budou ministři hledat místa, kde kvete korupce, pak udělají nejlépe, když sebepropagaci ve své gesci zruší a půjdou zbytku státní správy příkladem. Toto jsou přesně ty projekty, kdy se dají utratit stamilióny s nulovým přínosem pro občany.

Co třeba místo o Kapitánovi inflace radši relevantně informovat o změnách s obrovským dopadem na všechny občany? Zahlédli jste snad někde výraznou kampaň, která informuje občany o velkých změnách, které nám od 1. 1. 2014 nastaly přijetím nového Občanského zákoníku, tedy normy, která se týká každého z nás? Malá dobrá zpráva - takové stránky nám stát připravil, jen o nich možná nevíte - http://obcanskyzakonik.justice.cz/.

Nepřebírejme z Evropské unie její korupci podněcující zvyky. Máme na víc.

Tomáš Pajonk
místopředseda Svobodných

*) http://www.novinky.cz/ekonomika/323486-za-oslabeni-koruny-se-stal-guverner-singer-evropskym-centralnim-bankerem-roku.html

**) http://www.evropskehodnoty.cz/ Nehodnotím jejich činnost, nejsou to žádní zplozenci pekel. Dle mého mají i pěkné výstupy. Jen mě mrzí, že na jejich činnost musí přispívat portugalský rybář, řecký kavárník, švédská matka v domácnosti i obyčejný český a moravský občan™. Je ale milé, že na rozdíl od Evropské unie mají ověřený audit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.