Paroubek: Babiš s Michlem víno pijí a vodu kážou

07.11.2013 12:37

Ekonom Aleš Michl, který byl dnes na tiskové konferenci ve vysílání České televize představen jako jeden z ekonomických poradců Andreje Babiše, respektive jeho strany ANO, nezačal svou novou kariéru zrovna povedeně. Vlastně hned na začátku zabalil své úvahy do často používané lži a hrubého zkreslení reality. Od renomovaného ekonoma bych očekával, že bude realitu popisovat věcně.

Paroubek: Babiš s Michlem víno pijí a vodu kážou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Pan Michl se však zřejmě již nadýchal populistické a bezobsažné atmosféry vznášející se okolo Andreje Babiše. Ta lež, o které hovořím, spočívá v dlouho a pečlivě pěstované představě české pravice a části médií, totiž, že v dobách ekonomického růstu se nešetřilo. Není složité si dohledat, že to je výmysl a účelová lež.

Jen za dobu vlády pod mým vedením od jara 2005 do konce léta 2006 byly vytvořeny rozpočtové rezervy ve výši 92 miliard korun. Tyto rezervy byly účetně vedeny tak, že se promítly jako položka ve schodku státního rozpočtu. Dalších 40 miliard korun bylo vynaloženo na řešení ztrát České konsolidační agentury, tedy dluhů, které tu zanechaly pravicové vlády z 90. let. Naše schodky tak reálně byly jedny z nejnižších za posledních dvacet let.

Proč pánové Michl a Babiš raději nepřipomenou zcela opačné účetní triky Miroslava Kalouska, který nejen, že námi vytvořené rezervy spotřeboval na pokrytí nákladů tehdejší hloupé daňové politiky pravicové vlády a ještě se drze tvářil jako nejlepší národohospodář na světě? Tehdy to byla jen hra čísel.

Andrej Babiš se dnes tváří jako spasitel. Sám v systému, který dnes kritizuje, žil a podnikal. Svým způsobem se podílel na jeho utváření. Miliardy korun vytvořené v posledních dvaceti letech částečně z podniků privatizovaných státem a částečně ze státních dotací, povinné přimíchávání jeho rostlinného oleje do pohonných hmot, to všechno Andreji Babišovi doteď nevadilo. Anebo je ten příběh stejný, jako za komunismu, jak to v sobotu Babiš hezky popsal ve svých Lidových novinách, kde řekl: „Odkud jsem měl vědět, že někdo nemůže studovat, že někdo nemůže cestovat. V televizi to nebylo, v novinách to nebylo, mně to nikdo neříkal, já jsem takové lidi neznal.“ Asi mu to všechno někdo řekl až teď…

Na závěr několik jednoduchých otázek na pány Babiše a Michla: jaká je úvěrová angažovanost celé skupiny Agrofert? Je to dvacet miliard korun, třicet miliard korun či více? A jaká jsou celková aktiva této skupiny? Považujete, pane Michle, tuto úvěrovou angažovanost za přiměřenou k aktivům skupiny Agrofert?

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice