Paroubek: Babišonoviny odkrývají svůj pravý smysl

19.11.2013 19:39

Ve včerejších textech, které se objevily nejprve v tištěném vydání Mladé fronty a následně i na serverech iDnes.cz a Lidovky.cz, jsem byl posměšně vyobrazen jako člověk, o kterého není nikde zájem.

Paroubek: Babišonoviny odkrývají svůj pravý smysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Citace byly vytrženy z kontextu, často dezinterpretovány a článek byl uměle posazen do zesměšňující podoby. Uvedu tedy věci na pravou míru.

Předně je mi zcela jasné – vzhledem k vlastníkovi těchto novin – odkud vane vítr. A proč vane a jak vane. V poslední době jsem opakovaně upozorňoval na to, že Andrej Babiš nemá dostatečnou kvalifikaci pro to, aby zastával funkci ministra financí. O tom jsem přesvědčen a na tomto názoru nic nezmění ani tato „drobná“ kampaň jeho věstníků. Stejně tak, jako jsem přesvědčen, že člověk, který je evidován jako agent komunistické státní bezpečnosti, by neměl zastávat jakoukoliv vysokou ústavní funkci. Zastrašit podobnými články se rozhodně nenechám a budu to opakovat.

Je mi lidsky líto těch novinářů, kteří se na takové „kampani“ podílejí. Je to ovšem věcí jejich svědomí. Být na jejich místě, sám před sebou bych si odplivl.

Veškerá má komunikace – pokud o ni bude ještě zájem – s Mladou frontou Dnes a Lidovými novinami od dnešního dne bude probíhat výhradně přes tiskového mluvčího strany LEV 21 Tomáše Sazimu. Pokud budou mít redaktoři a redaktorky nějaké dotazy na mou osobu, vědí, na koho se mohou obrátit. Veškerá vyjádření či rozhovory s těmito novinami a servery s omezenou redaktorskou suverenitou budou poskytovány písemně anebo budeme vyžadovat autorizaci, aby nemohlo dojít k podobným zkreslením, jako se tomu stalo včera.

Co se týče mých případných přednášek na vysokých školách: moje ambice rozhodně nespočívá v tom, abych měl nějaké dlouhodobější či dokonce každodenní angažmá. Má představa se týkala dvou či tří přednášek za rok, pochopitelně bez jakéhokoliv nároku na finanční odměnu (tento aspekt jsem novinářům z Lidových novin zdůraznil, oni o něm nehovoří). To zdůrazňuji. Nikdy jsem nehovořil o svém dlouhodobém a každodenním úvazku na vysoké škole.

I když je praxe zacházení s bývalými premiéry v naší zemi taková, jaká je, nevzrušuje mě to. Mrzí mne jen, že se v tomto směru tak výrazně odlišujeme od vyspělých zemí západní Evropy, kterým se chceme dlouhodobě vyrovnat. Mladá fronta a Lidové noviny (a jejich servery) se snaží vytvářet dojem, jako bych usiloval o nějaké hmotné zabezpečení pro bývalé politiky. Není to pravda. Nic takového neprosazuji ani teď, ani nikdy předtím. Německo je země s jinou politickou kulturou, nepřenosnou k nám.

Publikoval jsem desítky, možná spíše stovky článků na téma zahraniční politiky či makroekonomie. Šest let jsem byl náměstkem pražského primátora pro finance, řídil jsem ministerstvo, vládu i nejsilnější politickou stranu v naší zemi. Bude-li o mé přednášky zájem, dobrá, nebude-li, nic se neděje. Žádné drama. Ostatně, neočekávám od toho vůbec žádný finanční přínos.

Vždy jsem přitom vycházel ze svých zkušeností, které jsem nabyl v politice. A jsem skutečně přesvědčen, že každý z nás, kdo dostane příležitost takové zkušenosti získat, by je měl předat i dalším generacím. Tedy alespoň těm, kteří se o takovou problematiku zajímají.

Rozhodně se nebudu přihlašovat – jak mi dobrácky a iniciativně radí Babišovy věstníky – do výběrových řízení na jednu či dvě anebo tři přednášky, za které nepožaduji žádnou odměnu. Přijde mi přirozené, že mne školy – pokud budou mít zájem – osloví samy. Stejně jako každého jiného bývalého premiéra. 

Na serveru Lidovky.cz se odpoledne objevil i článek s některými mými výroky z minulosti. Všechny jsou vytržené z kontextu a minimálně jeden z těchto výroků je nepravdivý. A buď se v tomto výčtu objevil nedopatřením, anebo naopak zcela záměrně. Větu, že „není vhodné zaměstnávat lidi z jiných kultur, už tu pak zůstanou. Naučí se jazyk, mají děti a je z toho etnický problém," jsem nikdy nepronesl.

Zveřejnila ji ve svém článku v roce 2009 tehdejší redaktorka Aktuálně.cz Veronika Rodriguez, která je dnes redaktorkou Lidových novin. Když jsem veřejně a opakovaně vyzval ke zveřejnění nahrávky s takovým výrokem, nikdy se to nestalo. Taková nahrávka totiž nikdy neexistovala. Redaktorka si výrok vycucala z prstu. Divím se však, že redaktoři serveru Lidovky.cz nejsou schopni ani elementárních rešerší, což by mělo být součástí jejich profesionální práce. Tyto články byly tedy čistě účelové. Ukázat mě coby směšnou figurku, potící se, aby jí stát dodatečně přihrál malou rentičku za zásluhy.

A byť už je to nyní opravené, zřejmě zásahem editora, rád bych dotyčného redaktora či redaktorku jednoho z textů upozornil, že Kolumbijská univerzita v Americe se skutečně píše s velkým K. V Kolumbii na univerzitě v Medellinu pro drogové barony jsem totiž skutečně nikdy nepřednášel. Přednášel jsem naopak na Columbia university v New Yorku.

A na závěr mi dovolte ještě jedno osobní sdělení. Obnovil jsem si své živnostenské oprávnění a od 1. 9. tohoto roku jsem navázal na svou činnost vykonávanou před příchodem na pražskou radnici na konci roku 1998, tedy vykonávám ekonomické poradenství. Mým klientem není nikdo mimo korporátní sféru. A tím považuji svou potřebu informovat o tom veřejnost za ukončenou. K rozjezdu své činnosti jsem využil zejména dobu volební kampaně, protože jsem za stranu LEV 21 nekandidoval.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…