Paroubek: Bouře ve sklenici vody ve vládě

26.01.2014 14:10

Politické novátorství nové koalice je bezhraničné. První kvaziproblém, který se objevil ještě před vznikem vlády, ukazuje, jak si hlavní hráči budoucí vlády představují vzájemnou komunikaci. Ne se sejít u kávy nebo u piva anebo si alespoň zatelefonovat a vyřešit si to, ale pěkně to prádélko (a ještě ani ne špinavé) přeprat veřejně. Jako pradleny na potoce nad vesnicí. Ještě to jako kluk pamatuji.

Paroubek: Bouře ve sklenici vody ve vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

A. Babiš má jednoznačně pravdu, pokud říká, že je jeho věcí a věcí každého ministra, koho si vybere za svého náměstka. Do toho mu nemá kdokoliv co kecat. Ani premiér, prezident či ředitel zeměkoule. Platí totiž kompetenční zákon.

Jiná věc je, a v tom mají naopak pravdu oba jeho koaliční partneři, že vláda je koaliční a ve vedení ministerstva by měli být zastoupeni i koaliční partneři. Je přece v zájmu každého člena vlády, aby koaliční partneři spolu komunikovali a měli k sobě důvěru. Varující je praxe první československé republiky, kdy byla jednotlivá ministerstva spravována ministry - politickými figurami velmi autonomně. Jakoby mimoběžně. Další koaliční politické strany nemohly do ministerstva spravovaného partnerskou stranou strkat nos. Byli to pašaliky jiné koaliční strany.

Každý ministr by měl dostat od dalších koaličních stran několik personálních nabídek a z nich si vybrat náměstky. Blábolení Andreje Babiše o tom, že chce na "své" ministerstvo odborníky, je komické. On přeci také většině agend ministerstva financí vůbec nerozumí. To je vidět na jednom z jeho řady úletů, když vážně tvrdil, že u ČNB se "fláká" na účtech nějakých 300 miliard korun.

A on bezelstně tvrdil, že o tuto částku je možné snížit státní dluh, který dosahuje k ultimu 1,7 bilionu korun. No, ono se přitom jedná o běžné zůstatky na účtech organizací státu. A sebrat jim je, potrestat je za to, že dobře hospodaří, by znamenalo ponořit tyto subjekty do chaosu a ke zničení.

Jinak řečeno, pan Babiš sám není odborník na finance. Je tedy chvályhodné, když to požaduje po jiných.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…