Paroubek: ČSSD si za své fauly na voliče zaslouží červenou kartu

17.11.2013 10:42

Povolební chování ČSSD bohužel ukazuje na nedospělost - minimálně tu politickou - vedení sociální demokracie.

Paroubek: ČSSD si za své fauly na voliče zaslouží červenou kartu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

"Dobře fungující stát prosadí spravedlivost církevních restitucí." "Budeme usilovat o výrazné snížení finančních plateb státu v rámci církevních restitucí tak, aby náhrada byla přiměřená a skutečně spravedlivá." "Snížíme rozsah finančních kompenzací za nevydaný majetek na spravedlivou úroveň." To je jen malý výběr zcela konkrétních veřejných slibů ČSSD před letošními volbami do Poslanecké sněmovny.

Povolební chování ČSSD bohužel ukazuje na nedospělost - minimálně tu politickou - vedení sociální demokracie. Nejprve naprosto naivní návrh na svržení předsedy a uvrhnutí strany do několik týdnů trvající krize. Lidé jen kroutili hlavami. Nyní přichází údajná obnovená a silná sociální demokracie s naprosto fatálním faulem na voliče, a to v podobě rezignace na změnu církevních restitucí.

Vypadá to, že sociálním demokratům šlo před volbami jen o oblafnutí voličů. A teď jim jde o objetí se co nejdříve s lidovci ve vládní koalici. A poklonkovat katolickému kléru.

Právě na tomto tématu ale ČSSD v posledních dvou letech postavila zásadní kritiku Nečasovy vlády a využila je jako hlavní téma před volbami do krajských zastupitelstev i do Poslanecké sněmovny. Proč ČSSD navrhovala ustavení různých vládních komisí, roční odklad církevních restitucí a provedení důkladné právní analýzy, která ukáže, jakým způsobem bude možné nastavení církevních restitucí změnit?

Pokud ČSSD v rámci povolebního vyjednávání vymění řešení církevních restitucí jako ústupek při vzniku nové vlády, nastoupí cestu ODS, která se dnes potácí okolo šesti procent preferencí. Slabá ODS vždy znamenala i slabou ČSSD. Pokud si to vedení sociální demokracie včas neuvědomí, přivede za pár let tuto stranu do záhuby. Voliči i politická konkurence na takové fauly určitě nezapomenou.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…