Paroubek: Hloupá měnová intervence ČNB navazuje na „škrtformy“ pravice

16.11.2013 13:25

Strana LEV 21 silně nesouhlasí s nedávnou měnovou intervencí České národní banky.

Paroubek: Hloupá měnová intervence ČNB navazuje na „škrtformy“ pravice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Občané se sice zbavili Nečasovy vlády, která neváhala prosazovat naprosto zcestná řešení, jen aby se dostálo ideologickým předpokladům. ČNB bohužel na tuto hloupou tradici navazuje. Zásahy ČNB považujeme za experiment na lidech s velice nejasným výsledkem. Proto v úterý 19. listopadu od 16:30 hod. uspořádá strana LEV 21 protestní shromáždění před budovou ČNB na Senovážném náměstí v Praze.

Měnová intervence České národní banky (ČNB), které se podařilo za jediný den snížit hodnotu koruny z 25,80 na 27,00 Kč/EUR je zcela bezpříkladná. ČNB tak chce podle svých slov zabránit deflaci a povzbudit českou ekonomiku. Tento krok však bude mít nejspíše zcela opačný efekt a ČNB navázala ideově i prakticky na škrty bývalé koaliční vlády pánů Kalouska a Nečase.

Snížení kurzu koruny totiž citelně zdraží veškeré dovážené zboží, což se nepříznivě dotkne jak spotřeby obyvatelstva, tak investic. ČNB se snaží tento neblahý efekt hájit tím, že tím zvýhodní nakupování domácího zboží. Faktem však je, že spotřebu u nás zprostředkovávají hlavně oligopolní řetězce, kterou jsou z velké většiny ve vlastnictví zahraničních firem a nabízejí především produkty ze zahraničí.

Z tohoto hlediska je argument ČNB zcela lichý. Naopak lze očekávat, že zdražení, zvýšení nákladů bude zahraničními producenty částečně „vyřešeno“ na úkor kvality zboží. Jak se toto "vyvažování" může projevit, toho jsme byli svědky v nedávné minulosti, kdy se v dováženém zboží vyskytly složky, které v něm nemají co dělat, například technická sůl nebo koňské maso. Lze tedy očekávat, že zahraniční výrobci budou hledat další cesty, jak výrobu ještě více zlevnit, samozřejmě na úkor konečného spotřebitele.

Česká ekonomika zažívá vleklou recesi, která je převážně způsobena chybnými ekonomickými kroky bývalých vlád pod vedením pravice. Pokud chtěla ČNB tímto svým krokem zachránit pracovní místa, lze očekávat spíše zcela opačný efekt. Lze reálně očekávat, že se například o 5 až 10 % zdraží spotřební elektronika a počítače, a v další vlně pak i potraviny. Dojde tak k dalšímu snížení životní úrovně českých občanů.

Lidé navíc budou cítit potřebu šetřit a nikoliv utrácet, pokud samozřejmě budou mít z čeho. V tomto směru se ze strany ČNB vlastně jedná o pokračování neúspěšné ekonomické politiky Miroslava Kalouska.

Strana LEV 21 s těmito měnovými experimenty ČNB nesouhlasí a považuje je za ekonomicky zcestné. Proto v úterý 19. listopadu od 16:30 hod. uspořádáme protestní shromáždění před budovou České národní banky na Senovážném náměstí v Praze.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…