Paroubek: Ministři Rusnokovy vlády musí ospravedlnit vysoké odměny náměstků

28.01.2014 8:17

Ministři Rusnokovy vlády se po celou dobu svého půlročního angažmá vždy veřejně obhajovali tím, že jejich angažmá je téměř osobní obětí. Miloš Zeman tuto vládu prezentoval jako kabinet, který je zde pro dobro občanů. Výše odměn pro náměstky na některých ministerstvech (přehled sestavily Lidové noviny) ovšem hovoří spíše o opaku. Zejména některé příklady jsou alarmující.

Paroubek: Ministři Rusnokovy vlády musí ospravedlnit vysoké odměny náměstků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Minimálně odměny pro jednoho náměstka na ministerstvu zemědělství a jednoho manažera na ministerstvu vnitra vyvolávají pochybnosti. V jejich případě se totiž jedná o více než stotisícové odměny za pouhé dva měsíce práce. Docela by mne zajímalo, co tak významného tito pánové nebo tyto dámy za tak krátkou dobu vykonali pro naši republiku.

Nejvíce se ovšem předvedl „neviditelný“ ministr financí Jan Fischer. Průměrné měsíční odměny pro „jeho“ náměstky jsou nejvyšší ze všech ministerstev. Přitom o činnosti ministerstva financí jsme se v poslední době dozvěděli pouze to, že ministr Fischer tlačil na šéfa EGAP, aby bez výběrového řízení prodal dluhy za ruskými sklárnami. Zasáhnout musel až premiér Rusnok.

Podobně jako Fischer je na tom ministr vnitra Pecina. Ten zase chystal na poslední chvíli vypsat výběrové řízení za několik miliard korun na IT služby. I to nakonec vláda raději zastavila.

Zejména výše uvedení ministři by měli veřejnosti předložit argumenty pro ospravedlnění takto vysokých odměn. Chápu, že práce ve státní správě není příliš lákavá a za dobře a tvrdě odměněnou práci pro stát si pracovníci zaslouží odměnu. Ovšem odměny musí být ospravedlněny. Když pro nic jiného, tak pro to, aby se zamezilo dalšímu prohlubování veřejné nedůvěry ve stát.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…