Paroubek (NS-LEV21): Rusnokovu vládu nepodpoříme

27.06.2013 20:17

Strana NS-LEV 21 odmítá podpořit vládu Jiřího Rusnoka resp. Miloše Zemana. Předseda Jiří Paroubek je však připraven debatovat o rozpočtu.

Paroubek (NS-LEV21): Rusnokovu vládu nepodpoříme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Předseda národních socialistů LEV 21 Jiří Paroubek dnes potvrdil, že Rusnokova vláda "nebude a nemůže mít podporu poslanců LEV 21. "Česká republika však ve svém čele nepotřebuje partu kamarádů prezidenta Zemana, ale legitimně zvolenou a politicky odpovědnou vládu odpovídající systému parlamentní demokracie," komentuje expremiér Jiří Paroubek vznikající kabinet Jiřího Rusnoka a dodává, že dosavadní jména, o kterých se oficiálně či neoficiálně hovoří na něj působí velmi účelově. "Zdá se, že se má jednat o jakousi obnovenou Zemanovu vládu z přelomu tisíciletí," říká předseda národních socialistů LEV 21.

Národní socialisté podle slov svého předsedy zcela odmítají jakékoliv snahy o změnu současného systému parlamentní demokracie na systém prezidentský či poloprezidentský. "Naše představa fungování prezidenta vychází z ideje významného národního socialisty a druhého československého prezidenta Edvarda Beneše, který šel důsledně cestou ústavního prezidenta," říká Jiří Paroubek. 

Jako velký problém pak LEV 21 vidí sestavování rozpočtu na příští rok, zejména pak ve smyslu hrozícího rozpočtového provizoria. "Nechceme nyní jednoznačně vylučovat podporu návrhu rozpočtu státu sestaveného Rusnokovou vládou. Máme však své podmínky. Navržený státní rozpočet by neměl mít schodek vyšší nežli 100 miliard korun a měl by nést silné znaky efektů pro oživení ekonomiky v příjmové části státního rozpočtu," nechal se slyšet Jiří Paroubek s tím, že pokud budou tyto podmínky splněny, mohou poslanci národních socialistů hovořit o podpoře pro rozpočet na příští rok.

"Obávám se, že čeští politici začínají ztrácet vědomí, že jejich úkolem není pečovat o své vlastní blaho, případně usilovat o uspokojení své marnivosti, ale o blaho celé země," říká předseda LEV 21 k uvažovaným změnám Ústavy ČR, o kterých hovoří zejména ČSSD. "Lze říct jen to, že jsou to změny zbytečné. Měnit Ústavu ČR vždy, když se její znění někomu nehodí, není správnou cestou," uzavírá expremiér.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.