Paroubek: Nahrání Ministerstva vnitra do rukou Andreje Babiše by byla politická hrubka

25.11.2013 17:59

Protože ve veřejném prostoru téměř naprosto postrádám vedle oslavných názorů i kritické reakce (čest budiž výjimkám) na nominaci Davida Ondráčky na post ministra vnitra z úst Andreje Babiše, myslím, že je vhodné se na celou věc podívat i z jiného úhlu.

Paroubek: Nahrání Ministerstva vnitra do rukou Andreje Babiše by byla politická hrubka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Předně mne překvapuje, že ČSSD není v této záležitosti schopná věcně a rychle reagovat. Stačilo by představit svého kompetentního kandidáta. Obzvláště tehdy, když tato strana v minulých letech opakovaně slibovala, že se zasadí o zlepšení celkové situace v tomto resortu.

Pokládal bych za hrubou politickou chybu, kdyby sociální demokracie vedle ministerstva financí odevzdala do rukou A. Babiše i další důležitý rezort. Pak na ČSSD opravdu zbude pouze kultura, životní prostředí a vedení sněmovny. Ovšem za jakou cenu?

Ani samotnou nominaci D. Ondráčky nepovažuji za vhodnou. Je to člověk, který má zkušenosti ve velmi úzkém okruhu práce tohoto rezortu. Vnitro nepotřebuje někoho, kdo se bude s širokou škálou oblastí, které toto ministerstvo zahrnuje, učit.

Ukazuje se i naprostá nezkušenost a neznalost A. Babiše pokud jde o státní správu. Ministerstvo vnitra a jeho řízení nelze zjednodušovat na ministerstvo boje proti korupci. Podobný přístup měly již Věci veřejné. A výsledek? Rozvrácená policie a státní správa bez udržitelného rozpočtového rámce, nedůvěra ve stát, pokles platů ve státní správě v kombinaci s růstem nároků. Jedním slovem katastrofa.

Pan Ondráčka má pro vedení takto složitého a mimořádně náročného rezortu jen malé předpoklady. Chápu, že A. Babišovi se takové jméno hodí do jeho krámu s populistickým zbožím, ale ČSSD by v tomto směru měla být obezřetná. Cílem A. Babiše tedy není fungující státní správa, ale vliv na důležitá ministerstva prostřednictvím svých vazalů. Jejich činnost na vnitru by A. Babiš jen zakryl fíkovým listem D. Ondráčky.

Samotná kvalifikace „bojovníka proti korupci“ nemůže být dostatečným kritériem pro výběr nového ministra vnitra. Pan Ondráčka může být hezkým krycím manévrem např. pro ovládnutí České pošty, na kterou si brousí zuby nejedna významná ekonomická skupina v naší zemi.

Ministerstvo vnitra v současné chvíli potřebuje především zklidnění a stabilizaci. Je to rezort, který se dotýká širokých oblastí veřejné správy. Řeči o práci elitních protikorupčních detektivů jsou sice pěkné, ale z pohledu policie je třeba zejména zajistit bezproblémovou činnost základních složek. Odpolitizování tohoto rezortu a jeho privatizace v rukou Andreje Babiše není správnou cestou.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice