Paroubek: Rusnokova vláda pokračuje v chybné cestě úpisu státních dluhopisů

09.11.2013 21:33

Některá média, ale i Rusnokova vláda jásají nad úspěchem úpisu státních dluhopisů, který opakovaně končí kvůli velkému zájmu v předčasném termínu.

Paroubek: Rusnokova vláda pokračuje v chybné cestě úpisu státních dluhopisů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Jen těžko se však dá hovořit o úspěchu, zejména tehdy, když údajná levicová prezidentská vláda pod vedením Jiřího Rusnoka pokračuje v chybné politice Miroslava Kalouska na ministerstvu financí.

Předně je celá tato emise ve svém důsledku dražší, nežli kdyby se stát vydal na mezinárodní finanční trhy. Česká republika je totiž stále vnímána jako relativně stabilní ekonomika a evropské úrokové sazby mají tendenci k poklesu. Hrozí tedy deflace.  Za druhé je to pouze šance pro majetnější část obyvatel, jak s jistotou návratnosti investovat své peníze. Ani bych se příliš nedivil, kdyby celé toto divadlo s úpisem státních dluhopisů bylo ušito na míru všem těm, kteří chtějí legalizovat výnosy z trestné činnosti, a to ještě s přispěním státu.

Zejména si však myslím, že podobné manévry oslabují vnitřní část ekonomiky, ze které nyní před vánočními svátky ubylo více než patnáct miliard korun, za které si lidé objednali dluhopisy. Nemyslím si, že je to cesta, které by se naše země měla nadále držet. Něco jiného by bylo, kdyby přímý prodej státních dluhopisů individuálním občanům - bez prostředníků - byl koncipován jako jedna ze systematických forem doplňkového penzijního spoření.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.