Paroubek: Úřednická vláda je cestou do slepé uličky

24.06.2013 12:13

Prezident Zeman naznačil, že mu bude vyhovovat spíše úřednická vláda nežli politická. Pan prezident, jak zdá se, chce postupovat neústavně. Situace je přitom v zásadě dost podobná té z dubna 2005, kdy jsem byl po ukončení premiérství S. Grosse V. Klausem jmenován předsedou vlády. A to na návrh tehdejší vládní koalice.

Paroubek: Úřednická vláda je cestou do slepé uličky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Vláda S. Grosse byla přitom těsně před pádem přitom podobně nepopulární, jako je dnes Nečasova vláda. A existovaly pochybnosti, zda vláda nová, pod mým vedením, bude mít potřebnou většinu ve sněmovně.

M. Zeman vždy respektoval jenom své politické zájmy. V tom se za deset let nezměnil. Teď chce jmenovat vládu, která nemá šanci získat ve sněmovně většinu. Nicméně několik (budoucích) exponentů SPOZ ze Zemanovy úřednické vlády může být vítanou posilou kandidátek SPOZ… O nic jiného nejde. Rusnokova vláda bude od první chvíle vládou - koho jiného, no M. Zemana.

Jaký je ústavní postup? Pověřit politika uskupení, které má šanci získat při hlasování o důvěře ve sněmovně potřebnou většinu. Pokud se ukáže, že tomu tak není, je namístě hledat jiná řešení. To může být např. zkrácení volebního období, jehož nepříjemným doprovodným momentem je to, že sněmovna bude fakticky vyřazena z politického dění zhruba nejméně na 3 měsíce (po rozpuštění sněmovny nastanou za 60 dnů volby, další čas bude nutný na ustavení vlády atd.). Senát však podle české ústavy nemůže suplovat rozpuštěnou sněmovnu, pokud jde o státní rozpočet a jeho sestavu. I tak by rozpuštění sněmovny bylo lepší řešení nežli úřednická vláda.

Poslanci strany LEV 21 Zemanovu úřednickou vládu svými hlasy ve sněmovně nepodpoří.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů