Peake: Zemřela pravice

20.08.2013 10:51

Zemřela pravice a do hrobu dána, siroty po ní zůstaly...I tak by bylo možné uzavřít předčasně končící volební období.

Peake: Zemřela pravice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

Osiřelý pravicový volič marně tápe koho volit v nadcházejících volbách. Za (dočasné snad) úmrtí pravice ale nemůže jen postupný rozpad ODS, který začal být vidět před půlrokem okolo zvyšování DPH a vyvrcholil nejednotností klubu ODS při hlasování o důvěře Rusnokově vládě.  Za úmrtí pravice může spíše absence jakýchkoli jasných a srozumitelných pravicových kroků vlády Petra Nečase. Ano, té vlády, jíž jsem byla součástí. Ekonomická témata nebyla mou doménou, energii jsem soustředila na svou agendu - protikorupční opatření a otevřenost veřejné správy, kde dlouhodobě chyběla některá legislativa a dlouhodobě přebývala uzavřenost. Nastavení jasných pravidel a otevření vládnutí veřejnosti je to jediné, co politik v této oblasti může a musí dělat. Zásadně odmítám, aby se boj skorupcí stal jen prostředkem pro vzájemné pokřikování potrefených hus. Jako pravicového voliče v předčasných volbách, nikoli teď aktivního politika, mne ale zajímá, co hodlají pravicové strany do dalšího volebního období nabídnout.

Jasně pojmenované, úspěšně a důvěryhodně dotažené pravicové téma, kterým by se teď ODS nebo TOP 09 mohly před volbami prezentovat voličům, nevidím. A proto opět nezbývá, než vytvořit nepřítele či hrozbu, proti nimž tyto strany mobilizují. Proto je potřeba připomínat hrozbu komunismu (jako důkaz jsou předkládány personální zmény v Ústavu pro studium totalitních režimů, s nimiž sice KSČM asi tiše souzní, ale jinak proběhly zcela v režii ČSSD za asistence TOP 09), proto je potřeba chránit parlamentní demokracii před přímo (!) voleným prezidentem (potažmo před jeho voliči). Nepopírám závažnost těchto témat, jen se za nimi a za jejich více či méně důvěryhodnými hlasateli, ztrácí ta normální náplň politiky. To co, budou strany dělat, až domobilizují. Budou pravicové strany po zvýšení daní ze spotřeby snižovat přímé povinné odvody, aby pomohly podnikatelům vytvářet pracovní místa a nezaměstananým najít práci? Budou pomáhat zaměstaným rodičům dětí podporou částečných úvazků, sdílených pracovních míst a firemních školek? Budou se zasazovat o snížení byrokracie a menší přerozdělování veřejných prostředků? Pokud to vůbec slíbí, důvěryhodné v tom nebudou. Dostala jsem sice od Petra Nečase za úkol předložit návrh na redukci byrokracie a duplicit, když jsem návrh na konkrétní úspory ve výši 16 miliard předložila,  “pravicová” ministerstva se úspěšně ubránila. Obávám se tedy, že jedinou šancí pro pravici je levicová vláda, s jasným mandátem a odpovědností. Vláda, která dá čas a prostor pro vznik a jasné politické vymezení novému pravicovému subjektu, který pravicovou politiku opět naplní obsahem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karolína Peake

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…