Pecková (TOP 09): Psychotesty pro exekutory jsem nikdy nenavrhovala

01.10.2013 22:18

Reakce na článek serveru Denik.cz „Politici proti lichvě: Omezíme úroky zákon".

Pecková (TOP 09): Psychotesty pro exekutory jsem nikdy nenavrhovala
Foto: top09.cz
Popisek: Bývalá poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková

Dovoluji si opravit autory článku zveřejněném na denik.cz, kteří v posledním odstavci uvádí mylnou informaci, že jsem zastáncem psychotestů pro exekutory. Není to pravda. Psychotesty pro exekutory jsem nikdy nenavrhovala.

Jak autoři dále uvádějí, zastávám názor, že poskytování mimobankovních půjček a úvěrů má být koncesovanou živností s velmi tvrdými sankcemi při porušení podmínek. Bývalé koalici se přibližně před rokem podařila prosadit novela zákona o spotřebitelském úvěru, která zajišťuje větší ochranu spotřebitele. I sebemenší firma podle novely zákona bude muset odborně prověřit, jestli ten, kdo ji o půjčku žádá, má také na její splácení. Zákon navíc firmám při spotřebitelských úvěrech zcela zakazuje používání směnek a šeků.

Zákon také postihuje praktiky některých firem, které píší smlouvy o úvěrech takovým způsobem, že od nich není možné jednoduše odstoupit. Překládající koalice proto navrhla, aby měl každý žadatel možnost zrušit svůj souhlas se smlouvou o zprostředkovávání spotřebitelského úvěru do 14 dnů, a navíc bez jakékoliv sankce. Norma řeší také provize pro zprostředkovatele úvěrů. Ti na svou odměnu budou mít nárok až poté, kdy lidem, kteří o půjčku požádali, doloží výsledek své práce. Tedy poté, co firma jejich úvěr schválí.

Za porušení zákona hrozí firmám vysoké pokuty. Česká národní banka a Česká obchodní inspekce mají pravomoc uložit pokutu až 20 milionů korun.  V případě problémů se mohou občané obrátit také na finančního arbitra.

Uložení povinnosti koncese na živnost poskytování nebankovních půjček je další logický krok, jak zamezit zvyšování zadluženosti rizikových skupin občanů a tím také hrozby exekuce. S touto legislativní změnou také souvisí změna ve vzdělávání, kdy je od tohoto září nově ve školních osnovách zavedena výuka finanční gramotnosti.

Celé znění komentovaného článku- http://www.denik.cz/z_domova/politici-proti-lichve-omezime-uroky-zakonem-20130929.html

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…