Petr Havlík (Občané.cz): V šibeničních termínech kandidátku do voleb nesestavíme

08.09.2013 16:12

Předseda strany Občané.cz Petr Havlík vysvětluje sympatizantům a voličům této strany, proč nebude kandidovat v předčasných parlamentních volbách.

Petr Havlík (Občané.cz): V šibeničních termínech kandidátku do voleb nesestavíme
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík, jeden z otců ODS

Vážení a milí přátele, členové politické strany Občané.cz, její sympatizanti a voliči,

obracíte se na mne v posledních dnech s otázkou, zda bude naše strana kandidovat v blížících se parlamentních volbách. Po důkladném zvážení všech pro a proti, při konzultacích s Vámi, jsme dospěli ke společnému závěru, že nikoliv.

Je samozřejmě možné, že se někteří z Vás objeví na kandidátních listinách jiných subjektů, k čemuž Vám přeji vše dobré. Coubertenovské heslo „Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se“, lze ve volebním klání použít pouze jednou. A tuto zkušenost již máme za sebou. V minulých volbách nás překvapilo posunutí termínu předčasných voleb na původní termín a letos je tomu naopak.

Politická strana je silná tak, jak silný je její étos, jak silný a realizovatelný má program, jak silný tým má k dispozici, aby onen program pak dokázala obhájit, prosadit a následně realizovat. Ale to vše je možné pouze tehdy, má-li k tomu vytvořeny odpovídající podmínky. Což znamená etablovanou a širokou členskou základnu ve všech regionech, tedy volebních krajích, manažerskou strukturu a především transparentní finanční zázemí. Jinak nemáte šanci se dostat do povědomí voličské veřejnosti jako volitelný, tedy konkurenceschopný subjekt. Nebudete-li v průzkumech veřejného mínění, nebudete zváni do diskusí Václava Moravce, nebudete-li na všech nárožích a sloupech ve všech obcích, ve všech domovních schránkách,…pak neexistujete. Je to možná kruté, asi i nespravedlivé, ale je to tak.

Zkrácené lhůty nahrávají jiným (velkým) stranám. Nezapomínejme, že již 17. září se musí odevzdat kandidátky ve všech volebních krajích. A to při plném počtu znamená mít k dispozici bezmála čtyři sta kandidátů. Náš dlouhodobý záměr vytvořit na bázi Občanů.cz širokou platformu občanských iniciativ a dát prostor odborníkům z mnoha oblastí, které se dotýkají správy země, nelze zodpovědně zvládnout v těchto „šibeničních“ termínech.

Žijeme v zemi, která je de facto v permanentní volební kampani. Politika je již dávno vnímaná jako boj o kořist, a to boj bez pravidel. Často o tom píši ve svých textech. Jen od minulých voleb jsem jich publikoval k dnešnímu dni již 149 na svých blozích.

Čas od minulých voleb jsme jistě nepromarnili. Já jsem kromě pravidelných blogů vydal další dvě knihy a snažil jsem se využívat i všechny možné mediální možnosti prezentace naší značky. V komunálních volbách 2010 Občané.cz kandidovali v několika obcích samostatně a někde na společných kandidátkách s jinými subjekty. A ne bez úspěchu. Naše zastupitele naleznete v Plzni, Voticích, Pernštejně nebo v Jindřichově Hradci. Na jaře roku 2011 jsme přišli s Výzvou NEO 2011, ke které se během velmi krátké doby připojilo 15 tisíc lidí. Na podzim téhož roku se pod touto hlavičkou realizovala akce Občanské žaloby.

Naše aktivita pravděpodobně inspirovala pana Babiše, který přišel s velmi podobným textem ve své výzvě ANO 2011. Vedli jsme s ním několik krátkých konzultací. Spolupráce se záhy ukázala býti nemožná. Tento projekt vznikl vlastně jako jedna z dalších divizí impéria Agrofert, a to je model pro nás nepřijatelný. Ale na druhé straně je to velmi cenná zkušenost. Znovu opakuji, Občané.cz, a ani já osobně, jsme neměli, a nemáme s projektem ANO 2011 nic společného. Pro mne je navíc tento nový subjekt nevolitelný.

V dalším meziobdobí jsme na různých úrovních komunikovali s mnoha mimoparlamentními subjekty, občanskými iniciativami a nezávislými osobnostmi. Pokusy o bližší integraci končívaly často velmi podobně. Někdy chybí jen elementární vzájemný respekt a vzájemná důvěra, ale často i společná vůle a jindy jen nedostatečná porce společně prožitých zkušeností. Nabízeli jsme i korekci značky a stanov, ale bez zmiňované dobré vůle není cesty. Přesto jsme i nadále s mnohými jednotlivci i subjekty ve velmi intenzivním a přátelském kontaktu a snažíme se společně překonávat vzájemné bariéry. Chce to však svůj čas.

Na počátku letošního roku jsem se osobně, i s několika našimi členy, velmi aktivně zapojil do spontánní reakce občanských iniciativ na skandální amnestii odcházející hlavy státu. Byla to aktivita úspěšná a nesmírně cenná. Řada z jednotlivců i skupin je začleněna do iniciativy „Vraťte nám stát“. I nadále spolupracuji s týmem Karla Janečka, především s těmi, kteří se podílejí na záměru „Pozitivní evoluce“. Společně připravujeme mimo jiné projekt časové osy uplynulých dvou dekád, abychom lépe poznali naši čerstvou minulost a znali pozadí nejen dělby majetku, ale i moci a vlivu. První výstupy budou již během několika týdnů. Přípravný projekt jsem realizoval ve spolupráci s Centrem současného umění DOX již na jaře 2012.

Kladu si často, společně s Vámi, otázku, zda má naše politika vůbec nějaké dno své ubohosti a trapnosti. Zdá se, že ne. A pokud nějaké má, pak se obávám, že jsme si na něj ještě nesáhli. Možná, že nás to čeká po těchto volbách. Pozorně sledujme kdo je kdo, s kým a proti komu. Snad to konečně probudí i naši oprávněně zklamanou a poněkud lhostejnou společnost z jejího nezájmu. Počkejme tedy ještě toto volební období a využívejme jej k restartování a naplňování našeho původního záměru. Příprava na příští volby právě teď začíná. Není to rezignace, nýbrž podle mého jediný možný realistický přístup k dané situaci.

Přeji Vám vše dobré,

Váš Petr Havlík

P.S. Doporučení koho volit ode mne neočekávejte. Já nemám koho. A nechci Vám doporučovat to profláknuté menší zlo. Rozhodnutí ponechám s důvěrou na Vás samotných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Havlík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…