Piráti: Bitcoin a jiné virtuální měny

27.12.2013 6:41

Informační epocha třetího tisíciletí přináší revoluční změny i v jiných odvětvích než v technologickém průmyslu. Jednou z prvních ozvěn nástupu plně digitalizovaného věku je i decentralizovaná kryptografická měna Bitcoin a její obdoby.

Piráti: Bitcoin a jiné virtuální měny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Piráti, jako jediná strana, která reflektuje technologický vývoj lidské civilizace za posledních několik let ve svém programu, nad alternativou virtuálního platidla velmi vážně uvažují a probírají jeho klady a zápory.

Pro neznalé se dá Bitcoin definovat jako internetová měna, která umožňuje provádění platebních transakcí pomocí decentralizované sítě. Bitcoin vznikl v roce 2009 a do oběhu je emitován průběžně na základě lámání počítačové šifry. Oproti běžným fiat měnám má hned několik výhod: nepodléhá centrální autoritě, umožňuje přímý platební styk, konečný počet Bitcoinů v oběhu je dopředu omezen, takže nemůže dojít k inflaci měny, člověk má vždy své účty pod kontrolou, kdykoliv si může zdarma vytvořit nový a nemusí řešit bankovní poplatky. Celkově tedy Bitcoin naplňuje to, co si Piráti představují pod pojmem „decentralizovaný finanční systém“. A právě z toho důvodu Piráti o Bitcoinu a jeho společenském využití živě diskutují.

Přestože mnoha konzervativním lidem se zdá myšlenka jakýchsi „internetových kreditů“ jako velmi blouznivá, je potřeba si uvědomit, že drtivá většina finančních prostředků dnes už dávno neexistuje ve své pevné (tedy kovové, ale i papírové) podobě. Většina finančních toků a transakcí probíhá už zcela automatizovaně a virtuálně, což znamená, že to, co lidé považují za skutečné peníze, už dávno představuje jen zlomek z celkového peněžního obratu.

„Globální vzestup kryptoměn, který v posledních měsících nabral na intenzitě, jasně vyvrací zažité dogma o nezbytnosti centrální peněžní autority a posouvá lidskou společnost o krok blíže k efektivnější distribuci zdrojů a k rychlejšímu provádění transakcí,“ popisuje výhody virtuální měny Adam Skořepa, vedoucí mediálního odboru.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…