Piráti: Ceníme si kulturního dědictví a aktivně se zapojujeme do jejich ochrany

19.10.2013 15:54

Umění je nenahraditelným zdrojem svobodné kultury. Možnost inspirovat se, kopírovat a dále rozvíjet to, co doba zanechala v architektuře, hudbě, malbě či divadle, je dnes dostupná miliardám lidí.

Piráti: Ceníme si kulturního dědictví a aktivně se zapojujeme do jejich ochrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Odborná a systematická péče o odkazy kulturního dědictví, jejich zachovávání a zpřístupnění každému považují Piráti za jedno z nejdůležitějších poslání moderní společnosti.

Současný trend je však spíše opačný: péče o kulturní dědictví v České Republice selhává. Jestliže dřívějším důvodem tohoto selhání byly důvody náboženské či ideologické, dnes jde především o důvody komerční. Piráti se aktivně zapojili např. do protestů proti bourání domu č. 47 (Kozákův dům) na Václavském náměstí v Praze a patří mezi iniciátory petičního výboru za zachování módního domu Ostravica-Textilia v městské památkové zóně v Ostravě.

Piráti chtějí například prosazovat, aby odborná vyjádření Národního památkového ústavu byla pro orgány státní správy závazná, či zavést kvalifikační požadavky v oboru památkové péče na zaměstnance úřadů zodpovědných za její naplňování. Chtějí vytvořit koncept systematické a dlouhodobé péče o kulturní památky, která by se například díky moderním technologiím mohla efektivně opírat o dobrovolnickou práci. Prosazují zároveň možnost efektivního dohledu orgánů státní správy nad stavem památek a dodržovaní povinnosti vlastníka památky. Z dlouhodobého hlediska chtějí Piráti podnítit takové společenské prostředí, ve kterém vlastnictví zavazuje a motivuje tak vlastníka k odpovědné péči.

V případě veřejných staveb a staveb významně ovlivňujících charakter veřejného prostředí Piráti požadují architektonické soutěže jako nezbytný standard.

Jsou přesvědčeni, že budoucí kulturní památky a architektonické skvosty nevzniknou z výběrových řízení na nejnižší cenu stavby. Usilujeme o architektonické a urbanistické soutěže, které zohlední i jejich kulturní přínos a zároveň vytvoří důstojné prostředí pro člověka 21. století.

Knihovny, galerie a muzea jsou místem setkávání, sdílení informací, vzdělávání a seznamování společnosti s kulturním dědictvím. Piráti si uvědomují důležitost těchto institucí i v podmínkách digitálního věku a jejich činnost a další rozvoj podporují. Zavazují se ale také financovat veřejné instituce výhradně jako transparentní organizace.

Památky a kulturní dědictví si zaslouží stejně jedinečnou péči a veřejnou podporu, jak jedinečné jsou ony samy. Veřejná finanční podpora by měla být několikaúrovňová a v prvé řadě směřovat tam, kde selže osobní odpovědnost vlastníka nebo provozovatele. Finance by měly být vypláceny pouze v rámci transparentních dotačních řízení ze strany státu (kraje, města, či obce). Ochrana kulturního dědictví by vždy měla usilovat o podporu občanské společnosti a v maximální možné míře spoléhat na dobrovolnou práci (nadace, občanská sdružení, iniciativy, spolky) a také o podporu jednotlivců.

Piráti chtějí využít moderních postupů, jako je např. fundraising, podporu pomocí dárcovských SMS či bitcoinových plateb (přímo na místě podpořit platbou danou památku či instituci), načítání QR kódu z informační cedule, vtipná nebo poučná virální videa a komunitní pomoc obecně.

Zachovávat kulturní dědictví znamená upevňovat základy, na kterých stojíme sami a na kterých budou jednou stát i naše děti.

Odkazy k tématu:

http://www.pirati.cz//program/kultura
http://www.pirati.cz/rp/program/architektura
http://www.pirati.cz/rp/program/pamatkova_pece
http://www.piratstvi.cz/proti-nespravedlnosti
http://ostravica-textilia.cz/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice