Piráti: Občané nesouhlasí se zásahy státu proti podnikatelům

29.12.2013 19:20

I po několika měsících v České republice stále probíhají razie v growshopech. Touto kauzou byly zasaženy již desítky podnikatelů, kteří přišli mnohdy o velkou část svého zboží a nemohou tak pokračovat ve výdělečné činnosti. Stát takto paralyzoval nemalé procento malopodnikatelské síly v Česku a zároveň určil směr budoucí protidrogové politiky v naší zemi.

Piráti: Občané nesouhlasí se zásahy státu proti podnikatelům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Z událostí posledních měsíců to totiž vypadá, že zatímco svět má nakročeno minimálně k legalizaci konopí, ne-li k úplnému popření smyslu protidrogových represí, Česká republika se bude ubírat úplně opačným směrem. Některým občanům ale tyto represe nejsou lhostejné a podepisují petici, kterou sepsal šéfredaktor české verze Soft Secrets a registrovaný příznivec Pirátů Jindřich Krása.

„Tento zásah, zcela jasně ukázal, jak neuvěřitelně se dá náš právní systém a zákony zohýbat a následně zneužít. Mnoho let u nás obchody s pěstitelským vybavením naprosto legálně fungovaly, jejich majitelé platili daně a zaměstnávali nemalý počet lidí. Těžko říct, jestli šlo o cílenou likvidaci konkurence státu, který chce prodávat konopí legálně za hříšný peníz v lékárnách, nebo skutečně o dlouhodobě plánovanou akci, která proběhla „zcela náhodou“ právě před konopným veletrhem Cannafest. Petici jsem ale nespustil jen kvůli policií vykradeným obchodům – nechci jen tak přihlížet tomu, jak se z České republiky opět stává policejní stát, ve kterém si nikdo nemůže být ničím jistý. To už tu jednou bylo,“ vyjadřuje se k situaci Jindřich Krása.
Podpisové archy odeslal Jindřich Krása předsedkyni petičního výboru poslanecké sněmovny ČR, JUDr. Zuzce Bebarové-Rujbrové a v elektronické podobě též poslanci a primátorovi Olomouce, Martinu Novákovi, který se k nastalé situaci v médiích také vyjadřoval. Do dnešního dne petici podepsalo již 4500 lidí a její další pokračování má v plánu převzít Pirátská strana. Text petice ovšem zůstane stejný:

„Vážené dámy, vážení pánové,

My, níže podepsaní, žádáme, aby představitelé této země zastavili policejní zásahy a právní kroky vedené proti majitelům obchodů s pěstitelským vybavením, takzvaným growshopům. Growshopy mají v nabídce pouze legální zboží. Domněnka, že jejich zboží je nakupováno za účelem páchání trestné činnosti, což ve většině případů není pravda, nesmí být důvodem k jejich likvidaci, ke které po zásahu policie a zabavení zboží nevyhnutelně dojde. Zabavovat květináče, hnojiva, igelitové pytlíky, zavlažovací systémy, kuřácké potřeby – to nemá v historii naší země obdoby, snad kromě znárodňování po druhé světové válce. Proto vás žádáme o okamžité zastavení veškerého trestního stíhání a dalších právních kroků vedených proti majitelům těchto obchodů.“

Pirátská strana s raziemi nesouhlasí, a proto podniká veškeré možné kroky ke zmírnění dopadů zásahů státu. Proto strana přebírá výše zmíněnou petici a pořádá také sbírku na právní pomoc majitelům growshopů. Piráti vyzývají spoluobčany, aby jim v jejich snaze pomohli prostřednictvím podpisu petice nebo přispěli na zmíněnou sbírku.

Jak můžete přispět?

1. Přihlásíte se do svého internetového bankovnictví a zadáte příkaz k platbě (nebo to samé uděláte ve své bance/na poště)
2. Jako číslo účtu příjemce zadáte 2100048174/2010 (číslo transparentního účtu Pirátské strany)
3. Jako variabilní symbol zadáte 300002 (speciální variabilní symbol vyčleněný pro tuto sbírku)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.