Piráti zvolí o víkendu v Pardubicích nové vedení

17.01.2014 10:59

V sobotu 18. ledna 2014 proběhne v Pardubicích zasedání celostátního fóra České pirátské strany, na kterém bude zvoleno nové předsednictvo.

Piráti zvolí o víkendu v Pardubicích nové vedení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Z původního složení kandiduje pouze předseda Ivan Bartoš, který obhajuje svoji pozici, a Lenka Wagnerová, která opět aspiruje na pozici místopředsedkyně strany. Ekonom Ivo Vašíček, člen stávajícího předsednictva, se hodlá plně věnovat ekonomické části pirátského programu jako jeho garant. Bývalý první místopředseda, právník Jakub Michálek, se nadále soustřeďuje na práci v kontrolní komisi strany a bude se věnovat hlavně pirátským právním kauzám.

Aktivista Mikuláš Ferjenčík, nejdéle sloužící člen předsednictva, zdůvodnil na sociální síti své rozhodnutí nekandidovat takto: “ Mám ještě jeden pirátský cíl. Ukázat členům, že funkce není potřeba pro to, aby byl člověk v pirátské straně aktivní. Chci se zapojit do participativního rozhodování, chci se podílet na kampani do evropských voleb, chci pomoct se zapuštěním pirátských kořenů v komunálu a tvrdím, že funkce na to není potřeba. Současně mě samotného zajímá, nakolik jsou bariéry fungování bez funkce skutečně odbourané.“

Velká část celostátního fóra pak bude věnována představení kandidátů do primárních voleb týmu pro útok na Evropský parlament. Čeští Piráti kandidují spolu s dvaceti dalšími evropskými pirátskými stranami a základ programu pro Eurovolby mají společný. Finální sestava kandidátů České pirátské strany pro volby do Evropského parlamentu by měla být známa do konce ledna.

Volby předsednictva Pirátské strany

Do volby předsednictva se přihlásili kandidáti převážně z regionů, ale i Piráti aktivně působící na mezinárodní úrovni. Namátkou například předseda Ústeckého kraje a aktivista v oblasti sociálního vyloučení Michal Havránek, právník a bývalý předseda Plzeňského kraje Adam Šoukal, který již byl místopředsedou strany, ale svou pirátskou „kariéru“ musel přerušit, neb se stal šťastným otcem dvojčátek. Dalšími z kandidátů jsou například Petr Holek z Prahy, bývalý krajský místopředseda a bojovník proti výpalnému OSA, Petr Kopač, který dlouhodobě působí v týmu pirátské europoslankyně Amelie Andersdotter, nebo Petros Michailidis z Ostravy, který se chce soustředit na zapojení Pirátů do komunální politiky.

Kandidáti v minulých týdnech přednesli online svoji řeč, odpovídali na otázky a na základě toho sbírali nominace v krajských sdruženích Pirátů. Každý kandidát pak vystoupí s krátkým projevem i na samotném zasedání. Ačkoliv se jedná o zasedání fyzické, hlasovat o novém složení předsednictva budou moci online všichni členové, tedy i ti, kteří se zasedání nemohou osobně účastnit.

Volby do Evropského parlamentu

Druhá část zasedání bude věnována květnovým volbám do Evropského parlamentu. Zahraniční odbor předložil již před měsícem společnou část programu evropských pirátských stran pro evropské volby republikovému výboru, který ji schválil.

Na zasedání se představí i kandidáti do týmu pro Eurovolby. Svůj zájem vést „Eurotým“ deklaroval i Ivan Bartoš, stávající předseda Pirátů, ve své kandidátské řeči: „V primárních volbách do EP hodlám kandidovat na lídra kandidátky, a to i v případě nezvolení do pozice předsedy strany. Pokud neuspěji ve volbě na lídra, budu usilovat o čelní místa evropské kandidátky“. O přední místa na kandidátce zabojuje i bývalý místopředseda strany a propagátor svobodného software Marcel Kolaja z Brna.

Tisková konference k volbě předsednictva proběhne v sobotu 18. ledna v 15 hodin. Zasedání celostátního fóra Pirátů je otevřeno veřejnosti i novinářům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče