Poc (ČSSD): Evropský parlament schválil tabákovou směrnici

08.10.2013 18:55

Evropská unie je po dnešku o krok blíže ke schválení směrnice o tabákových výrobcích, která si klade za cíl učinit kouření méně atraktivní pro mladé lidi a celkově snížit počet kuřáků v EU. Tabákový průmysl nicméně dokázal původní návrh Výboru pro veřejné zdraví Evropského parlamentu a Evropské Komise značně oslabit.

Poc (ČSSD): Evropský parlament schválil tabákovou směrnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

"Zásadní je především to, že se zpravodajce McAvan podařilo získat mandát pro okamžité vyjednávání s Radou. To je pozitivní, protože to znamená, že se směrnici přes veškerý odpor přeci jen podaří prosadit. Považuji nicméně za skandální, že pro středové a pravicové strany v Evropském parlamentu jsou důležitější zisky tabákového průmyslu než ochrana zdraví vlastních občanů," komentuje výsledek dnešního hlasování Pavel Poc (ČSSD).

Mezi nejsledovanější body dnešního hlasování patřil možný zákaz mentolových a tenkých ("slim") cigaret. Evropský parlament rozhodl, že slim cigarety nebudou zakázané, přestože odborné studie jasně prokázaly, že tzv. "slimky" budí dojem menší škodlivosti a jsou cíleny na dospívající, zejména dívky. Ani ministři členských států ale zákaz slim cigaret do svého kompromisního návrhu nezahrnuli, takže to znamená, že slim cigarety budou v EU i nadále bez problémů k prodeji.

Mentolové cigarety budou sice zakázané, ale pravici se podařilo prosadit odklad opatření o 5 let. Délka přechodného období se tak již s navrženými 3 roky odkladu prodlouží na celkových 8 let po vstupu této směrnice v platnost. V praxi to tedy znamená, že "mentolky" se budou v EU kouřit ještě v roce 2022.

Kombinované zdravotní varování by mělo podle hlasování v EP zabírat 65 % přední i zadní strany balení. Výsledný kompromis je stejný jako návrh Rady, Evropská komise i Výbor pro veřejného zdraví Evropského Parlamentu ale požadovaly 75 %. Dobrou zprávou je, že se nepodařilo prosadit, aby bylo varování v dolní části krabičky - a nebylo tak vidět při vystavování cigaret v obchodech.

Elektronické cigarety nebudou zakázány, nebudou ale ani regulovány jako léčivé přípravky (podobně jako nikotinové žvýkačky nebo náplasti), což by zaručilo jejich účinnost a bezpečnost, aniž by bylo nutné podstupovat složité klinické testy. Takový přístup podporovala i Česká republika, která by si stejně jako ostatní členské státy mohla sama rozhodnout o tom, kde se budou e-cigarety prodávat. Místo toho byl schválen tzv. oznamovací postup, který má zlepšit kontrolu nad elektronickými cigaretami na úrovni EU a současně zajistit jejich dostupnost.

Směrnice by měla být oficiálně přijata v roce 2014 a vstoupit v platnost by měla v roce 2015 nebo 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce