Poc (ČSSD): Přísnější kontroly implantátů a protéz

24.10.2013 5:29

V návaznosti na skandály týkající se defektních prsních implantátů a náhrad kyčelních kloubů požaduje Evropský parlament přísnější kontroly zdravotnických prostředků a lepší ochranu pacientů. Dnes udělil zpravodajce Dagmar Roth-Behrendt (S&D) silný mandát pro další vyjednávání s členskými státy EU a přijetí nových pravidel se proto očekává již na jaře 2014.

Poc (ČSSD): Přísnější kontroly implantátů a protéz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Poc

Evropský parlament nyní začne vyjednávat o finálním kompromisu s Litevským předsednictvím a se zástupci Komise.

"Výsledek hlasování vnímám pozitivně. Zdravotnické prostředky pro jedno použití se budou používat skutečně jen jednou a ne několikrát, jak je tomu dnes," komentuje výsledek dnešního hlasování europoslanec Pavel Poc (ČSSD).

Evropský parlament navrhuje přísnější monitorování, posílení certifikačních orgánů a zlepšení sledovatelnosti vadných zdravotnických prostředků. Nové nařízení by mělo srovnat rozdíly ve výkladu stávajících pravidel, posílit ochranu veřejného zdraví a sledovatelnost zdravotnických prostředků. Snahou je rovněž posílit bezpečnost zdravotnických prostředků in vitro používaných například pro těhotenské, diabetické, HIV a DNA testování.

"Osobně mě velmi těší, že prošel pozměňovací návrh, který požaduje přísnější pravidla pro použití látek ve zdravotnických prostředcích, které mohou způsobit poruchu správné činnosti hormonů v těle,“ vysvětluje Poc.

Nová pravidla by měla vstoupit v platnost postupně během let 2015 - 2019.

Co jsou zdravotnické prostředky?

Jedná se o široké spektrum výrobků, od prostředků pro domácí použití, jako jsou náplasti, kontaktní čočky a těhotenské testy, po stomatologický výplňový materiál, rentgenové přístroje, kardiostimulátory, prsní implantáty, náhrady kyčelního kloubu a krevní testy na HIV. Na trhu je k dispozici nejméně 500 000 různých druhů těchto prostředků. Jsou rozděleny do různých rizikových tříd, mezi ty nejrizikovější patří například právě prsní implantáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavelpoc.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…