Poc (ČSSD): Zachraňme jídlo

11.09.2013 6:25

Znám dost lidí, kteří obviňují ekologické iniciativy nebo aktivisty ze snahy lidi zahnat zpátky do jeskyní. Sám jsem to párkrát slyšel při různých diskusích o úsporách něbo efektivitě. Jenže být efektivní a šetřit neznamená žádný krok zpátky po civilizačním žebříku.

Poc (ČSSD): Zachraňme jídlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Poc

Nepřišlo Vám někdy, že naše společnost ve svém blahobytu neodpustitelně plýtvá? Plýtváme vším, čím jenom můžeme, vodou, elektřinou nebo plynem. Až rozpustile nadužíváme a produkujeme neskutečné množství odpadu, se kterým si pak nevíme rady. Není pak žádným překvapením, že nešetrně zacházíme i s potravinami, které nestačíme spotřebovat včas, a pak skončí v popelnici.

Plýtvání potravinami je samozřejmě jen špičkou ledovce v našem obecném plýtvání zdroji, ale je to zároveň plýtvání, se kterým může něco udělat každý z nás. Představte si, že v celé Evropské unii je ročně zbytečně znehodnoceno na 90 miliónů tun potravin. Pokud bychom použili souhrnně údaje o spotřebě potravin Českého statistického úřadu, mohla by z tohoto množství znehodnocených potravin žít celá Česká republika až 9 let.

Tyto potraviny musel někdo vyrobit nebo dovézt a jejich znehodnocení znamená ekonomickou ztrátu, snížení potravinové soběstačnosti a nakonec i zcela zbytečné zvýšení uhlíkové stopy. Změnit toto chování nemusí vůbec znamenat uskrovňování nebo utahování opasků. Znamená to pouze rozumné a rozmyšlené stravovaní a nákupní chování. Nákupy je nutno si plánovat, dávat si pozor na datum spotřeby, neukládat věci tak, abychom na ně potom zapomněli. Ušetří tím nejen spotřebitelé, ale i celá společnost.

Jistě, stává se nám to občas všem, že zapomeneme v lednici třeba jogurt, který pak musíme vyhodit, ale problém je, pokud se to stává pravidelně u velkého množství potravin. Supermarkety občas například lákají na akce 2 + 1 zdarma, zákazník přišel koupit produkt jeden, ale odnáší si tři, z čehož dva nepotřebuje a nakonec alespoň část z toho putuje do popelnice. Supermarkety to dělat nepřestanou, protože tím přitahují lidi k nákupům. To my si musíme uvědomit, kolik jídla skutečně potřebujeme, a že tyto výhodné nákupy až tak výhodné nejsou, pokud část nákupu vyhodíme.

Aby se toto chování stalo pravidlem, je nutné neustále vzdělávat obyvatelstvo, jak by se mělo s jídlem optimálně nakládat. V zájmu poukázat na tento nešvar se toto úterý 10. září v Praze na Václavském náměstí koná akce „Zachraň jídlo“, která se snaží na tyto nešvary upozornit. Doufejme, že takovéto happeningy věci pomohou a alespoň někteří z nás se nad tímto chováním zamyslí a začnou s potravinami dobře zacházet a zbytečné plýtvání se o trochu omezí.

reklama

autor: cssd.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.