Pojezný (KSČM): Povánoční vystřízlivění

04.01.2014 6:31

Mnozí z nás se budou v následujících dnech snažit poprat se s kily vzniklými konzumací spousty bramborového salátu, chlebíčků či výborného cukroví. Další Vánoce nám prodejci začnou připomínat až (nebo spíše už) říjnu příštího roku. Některým z nás však budou svátky připomínány po celý rok.

Pojezný (KSČM): Povánoční vystřízlivění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční stromek

Od mých mladých let se změnilo hodně. A je to tak dobře, protože doba nemůže překračovat na místě. Co ovšem nepřekousnu je posouvání Vánoc čím dál více do podzimu. Vánoční svátky a atmosféru mám rád. Její unikátnost tkví ale právě v tom, že se s ní setkáváme jen nakrátko v roce. Zato dnes na nás z billboardů, stránek časopisů a obchodů číhají už od prvních podzimních měsíců zaručeně „výhodné“ nabídky na dárky. Že nemáte peníze? Nevadí! Ke každému finančně náročnému předmětu dostanete samozřejmě stejně výhodnou půjčku. Tomu se říká výhoda na druhou. Klasik by řekl: „No nekupte to, když je to tak výhodný!“

Ano. Mnozí lákadlu konzumu skutečně podlehnou a nakoupí často nepotřebné dárky, dokonce na dluh. Chápu, že to není vždy jednoduché – zvláště, když máte děti. Rodiče jim alespoň na svátky chtějí udělat radost. Daň je pak ale jasná. Svátky vám pak nepřipomíná jen advent, zmiňované vánoční nabídky, ale také složenka, kterou rodiče najdou každý měsíc ve svých stránkách.

Přál bych si, aby se nestávalo to, o čem píše Karel Panuška v níže uvedených verších, které mi poslal. Přál bych si, aby se k Vánocům přistupovalo jako ke svátkům klidu a sbližování lidských srdcí. Vždyť měřítkem kvality vánočních svátků není počet dárků pod stromečkem.

„To vám byla šťastná doba,
žádný svár a žádná zloba.
Dneska splnit dětem přání,
to je spoustu odříkání.
Vánoce dnes bývají smutné,
jsou-li na ně půjčky nutné.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…