Potůček (ČSSD): Až na dno, Česko?

03.10.2013 19:17

Ta zpráva musela překvapit a šokovat i notorické škarohlídy: důvěra v politiky potopila naši zemi až na předpředposlední místo ze 148 srovnávaných zemí. Za námi klopýtají už jen Libanon a Argentina…

Potůček (ČSSD): Až na dno, Česko?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

A nejen to. V celkovém pořadí konkurenceschopnosti jsme si za poslední dva roky pohoršili také. A hned o osm míst – před dvěma lety jsme byli ještě 38., nyní jsme se ocitli na 46. příčce. Nadržování známým v rozhodování úředníků nás umístilo na 123. místo a riziko „odklánění“ veřejných fondů na 117. místo; také u nestandardních plateb a úplatků máme na 81. místě blíže ke dnu než k hladině. Přitom v předpokladech pro zavádění inovací jsme se umístili na hezkém 26. místě a v hodnocení efektivity fungování trhu jsme dokonce dvanáctí.

Všechny tyto informace byly publikovány už před měsícem ve zprávě Světového ekonomického fóra, která každý rok srovnává konkurenceschopnost zemí v globálním měřítku. http://www.weforum.org/reports/global-competitiveness-report-2013-2014 Hlavní příčinu našeho celkového zaostávání vidí autoři studie v nekvalitních veřejných institucích - a v nedůvěře občanů v politiky. Máme měsíc před volbami – a jedinou reakci veřejného činitele na toto zdrcující hodnocení jsem zaznamenal z úst byznysmena. "Domnívám se, že je třeba, aby se vedení naší země začalo tímto stavem okamžitě zabývat a přijalo opatření, která začnou obracet tento negativní trend,“ řekl Jan Mühlfeit, Evropský předseda softwarové firmy Microsoft, v tiskovém prohlášení zveřejněném Českou manažerskou asociací.

Ano: úředníci a politici jsou Achillovou patou naší země. Bez renesance státu, bez jeho postavení z hlavy na nohy se bude naše země dále potápět. Jde o přechod od posluhování mocným skupinovým ekonomickým a soukromým zájmům ke službě nám všem. Buďme ale spravedliví. K celkovému marasmu notně přispívá i letargie nás, občanů, neochota veřejně se angažovat, hnát politiky i úředníky důsledně k odpovědnosti.

Naší nejbližší příležitostí je jít koncem října k volbám. A dát svůj hlas těm, kteří usilují o zlepšení kondice českého státu - a mají předpoklady a šanci toho skutečně dosáhnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.