Pražská ČSSD: Vykázáním bezdomovců z MHD problém nevyřešíme

29.07.2013 14:37

Praha se opět rozhodla změnit přístup k řešení problémů osob bez přístřeší.

Pražská ČSSD: Vykázáním bezdomovců z MHD problém nevyřešíme
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Namísto prevence a pomoci se opět přiklání k represi. Vytvořením zvláštního týmu, který by měl vytlačit bezdomovce z městské hromadné dopravy, tak opět pouze reaguje na důsledky tohoto závažného společenského jevu, ne na jeho příčiny. Sociální demokracie tento přístup považuje za jednoznačně chybný a vyzývá primátora hlavního města Prahy Tomáše Hudečka, aby namísto těchto donucovacích opatření zvolil cestu důkladného naplňování Koncepce řešení problematiky bezdomovectví v Praze.

ČSSD se pozastavuje nad návrhem, který v posledních dnech přestavil primátor Hudeček. Vykazování bezdomovců z MHD totiž považuje pouze za populistický krok, který je dalece vzdálen jakémukoliv systematickému řešení problému. Aniž by opomíjela skutečnost, že zejména v zimních měsících mohou osoby bez přístřeší obtěžovat ostatní cestující, považuje sociální demokracie represi za nepřijatelnou cestu. „Lidsky považuji za neakceptovatelné prostě ty lidi pouze vykázat z metra nebo tramvaje, aniž jim nabídneme možnost se někde ohřát nebo strávit v teple noc, kde by ostatní neobtěžovali,“ řekl zastupitel ČSSD Petra Dolínka. „Aktuální přístup vyjádřený primátorem je příkladem dehumanizace, která lidem v extrémní nouzi nepřiznává lidská práva a v důsledku ani právo na život. Cesta do bezdomoví je velmi snadná. Cesta zpět vyžaduje velké a kvalifikované úsilí. Praha jako komunita má všechny předpoklady, aby toho byla schopna,“ vyjádřil své výhrady Vladimír Špidla. Ačkoliv hlavní město a neziskové organizace provozují několik azylových domů a ubytoven, v zimních jsou jejich kapacity často nedostačující. V důsledku se tak přistupuje k přijetí mimořádných opatření pouze v případě, že delší dobu jsou teploty nižší než deset stupňů pod bodem mrazu. „Praha každou zimu řeší, jak pomoci lidem na ulici, když přijdou mrazy. Pracovníci neziskových organizací každoročně informují, že jejich zařízení jsou plně naplněny a že lidé musí spát na židlích, aby neumrzly. Není proto divu, že se chodí ohřát do tramvaje nebo metra. Ale dlouhodobé řešení město doposud nenalezlo, i když jich byla celá řada diskutována. Proto se primátor přiklání na stranu represe vůči bezdomovcům,“ doplnil Petr Dolínek.

Hlavní město Praha má přitom k dispozici jeden z nejvyváženějších a nejucelenějších koncepčních materiálů k řešení tohoto jevu v celé České republice. Na jeho přípravě se podíleli uznávaní odborníci na tuto otázku a byl velmi kladně přijat jak odbornou veřejností, tak řadou politických představitelů. V kontrastu s kroky primátora Hudečka je velká pozornost věnována prevenci a návratu osob bez přístřeší do normálního života. Na realizaci koncepce jsou však vynakládány minimální prostředky. Velmi podceňována je také bytová politika a její sociální dopady. Proto ČSSD také navrhovala, aby výnos z prodeje městských bytů byl z podstatné části využit na vytvoření bytového fondu pro sociální potřeby. Celý návrh však byl pravicovými stranami odmítnut. Není proto divu, že místo snahy investovat do dlouhodobého řešení problému bezdomovectví primátor Hudeček bez konzultací s odbornou veřejností zvolil snadnější, ale krátkozrakou, cestu represe a donucování.

Vladimír Špidla a Petr Dolínek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.